Friday, August 30, 2024

Nuustaku - Märzen

Nimi: Nuustaku - Märzen
Päritolu: Eesti (Otepää)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 5,1%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Red Lager / Märzen
Hind: 3,19€ + pant
Eelhäälestus: Kunagi proovisin ühte Nuustaku õlut Kääriku 75 ja see oli alla igasugust arvestust. Seega olen hetkel väga ettevaatlik. Loodan, et on siiski tehtud järeldused ja antud õlu on tunduvalt joodavam.
Värvus: Merevaik
EBC: ?
Vaht: Tekkis kena veerandklaasine vahumüts, aga kadus väga kiiresti.
IBU: 18

Aroom: Juba valades lendles ninna klassikalist Märzeni magushapukat aroomi. Ka üle klaasiserva on aroom pigem karamelline ja magushapukas. Mingi kerge maasika nüanss on juures.

Maitse: Esimene mõte on, et õnneks halb ta küll ei ole. Maitses on karamelli põhiliselt, aga ka mingid pärmi jäägid on tunda, mida ma Märzeni puhul just tavaliseks ei pea, aga õnneks see pärm on maitse mingis kihis vaid kergelt aimatav. Üldjoontes siiski stiililähedane sooritus. Kergemapoolne magushapukas märtsiõlu. See pärmitunnetus annab talle isegi mingi omamoodi omapära. täitsa normaalne Märzen.

Kokkuvõte: Ma nüüd ei tea, kas asi on selles, et ma läksin õllele peale väga madalate ootustega, või siis ongi tegemist täiesti normaalse õllega. Pigem vist ikka see viimane. Muidugi pole tegemis mingi hüppersupper õllega, aga igati joodava õllega kindlasti. Märtzeni stiili tunnused on tal olemas küll ja mingeid karjuvaid vigu nagu ka ei ole. Ehk siis seda võib isegi proovida ja oma arvamuse välja kujundada.

Hinne: 4+

Huvitav fakt: Millegipärast on pudeli etiketile kirjutatud ka Oktoberfest, aga mingit põhjendust ma sellele kuskilt ei leia. Omab Vegan tähist. Proovitud partii: 57.
Õlleks kasutatud vesi tuleb väidetavalt 190 meetri sügavuselt.

Tootja infot: Omab vaid e-poodi. Eraldi õllekirjeldused kodulehel puuduvad.

Tuesday, August 27, 2024

Purtse - Metsik Udu

Nimi: Purtse - Metsik Udu
Päritolu: Eesti (Purtse)
Taara: plekk 0,33L
Alkohol: 5,5%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: NIPA dry hopped with Citra, Galaxy and Sabro hops / NEIPA (New England Indian Pale Ale)
Hind: 2.49€ + pant
Eelhäälestus: Purtse on juba praeguseks suhteliselt kindel kvaliteedimärk. NEIPA-d mulle ka meeldivad seega jääb vaid oodata ühte mõnusat humalaküllast õllekest. Purgikujundus on ka kuidagi 70-nendate tunnetusega psühhedeelne sigrimigri.
Värvus: Helekollane (hägune)
Vaht: Tekkis selline kolmveerand klaasi mütsike. Enamus vajus kiirelt.
IBU: 25 (Undappd)

Aroom: Aroomist hüppavad kohe ninna tsitruselised humalad. Aroomi järgi tundub humalane ja kerge hapuka servaga.

Maitse: Maitse kohta ütleks esimese hooga mahlane ja humalane, ning see hapukas nurk, mida aroom aimata lubas on täitsa olemas. Olemuselt selline kergem ja värske. Tegelikult oleks terakese rohkem mõrkjust oodanud. Samas NEIPA-st oleks seda palju oodata. Samas selline peen mõrkjuse joon on täitsa olemas. Kokkuvõtvalt igati aus õlleke, aga ei midagi ekstra meelde jäävat.

Kokkuvõte: Igati aus ja adekvaatselt stiili tabav NEIPA. Mul on väike kahtlus, et ta oleks pidanud olema külmikus madalamal, et oleks veel jahedam, kuigi ta on täiesti külm. Igatahes on tegu igati hea õllega, lihtsalt mu enda viga, et suurt elamust ei saanud. Liigapalju erinevaid ja ka sarnaseid õllekogemusi. Kuid kui kaubandusvõrgus näete võtke julgelt ligi. Kujunduski on juba põnev. Kõikenägev silm on peal ja puha. Lühidalt soovitan proovida.

Hinne: 5-

Huvitav fakt: Sellel õllel pole küll klassikalisi Purtse tekste, aga kujunduses on ikka toredaid elemente ja lauseid. Jätan need juba joojatele avastamiseks.
Üllatuslikult pole selle õlle kirjeldust nende kodulehel, isegi e-poes pole teda neil saada. Küll aga erinevates kauplusekettides.
Proovitud partii: 24008

Tootja infot: Toode puudub kodulehel.

Monday, August 26, 2024

Patronus - Weissbier

Nimi: Patronus - Weissbier
Päritolu: Saksamaa (Frankfurt)
Taara: Klaas 0,5L
Alkohol: 5,0%
Algvirde tihedus: 11,8°P
Tüüp: Hefeweizen / Nisuõlu
Hind: 1,59€ + pant
Eelhäälestus: No nisukad ei ole üldiselt minu teema. Antud õlleke on siis valminud Perlenbacheri tehases, kes toodab Lidli jaoks veel teisigi õllesid ja üldiselt on nende toodang täitsa joodav. Ehk on ka siis see nisukas kannatatav.
Värvus: pruunikaskollane (hägune)
EBC: ?
Vaht: Väga ilus, ligi poolde klaasi ulatus tihe vahumüts tuli peale ja vajub normaalses tempos.
IBU: ?

Aroom: Aroom on ootuspäraselt pärmine, veidi isegi humalane ja kerge puuvilja tunnetusega.

Maitse: Peab ütlema, et esimene sõõm oli pigem meeldiv üllatus. Üldjoontes domineerib selline pärmine nisuõlle maitse, aga ta pole liiga magusale kalduv, vaid pigem isegi mõrkja poolne. Ka puuviljane element on selline kerge ja vihjamisi esinev. Olemata oluline nisuõllede sõber julgen väita, et see õlleke on isegi täitsa joodav. Küllaltki kerge ja värske. Sellises variandis ma saan peasegu nisuõllest aru. Joodan nisuõlu. 

Kokkuvõte: Võin ütelda, et olen pigem meeldivalt üllatunud. Stiili tabab ta minu hinnangul väga täpselt. Nisuõllena on ta üllatavalt joodav. Mina ilmselt teda küll uuesti ei osta, aga nisuõlle austajad võivad teda küll julgelt proovida. Joodav, seda siis arvesse võttes et tegu on nisuõllega.

Hinne: 4-

Huvitav fakt: Väidetavalt on pruulitud reinheitsgebot-i silmas pidades, ent koostises ei ole humalad vaid humala ekstrakt. Huvitav, kas tegemist on lubatud mööndusega. 
Perlenbacheri õlut toodab Lidl keti jaoks Frankfurter Brauhaus. 

Tootja infot: Tootja koduleht puudub.

Friday, August 23, 2024

Barcelona - Lager

Nimi: Barcelona - Lager
Päritolu: Hispaania (Barcelona)
Taara: Plekk 0,33L
Alkohol: 4.0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Lager
Hind: 1,49€ + pant
Eelhäälestus: Samalt õlletehaselt on meie kaubandusvõrgus saadaval see lendavate sigade seeria Cerdos Volares, mis oli tõele au andes, seal keskpärasuse rabas ja suunaga kehva poole. Antud õlut ma suvel isegi korra jõin, aga mälestust temast ei jäänud. Ootan sellist talutavat laager õlut.  
Värvus: Kuldne
EBC: 9
Vaht: Vahtu läks ilusti ja nii sõrme paksuselt püsib täitsa soliidselt. 
IBU: 15

Aroom: Laager õllele omaselt on tal selline hästi kerge humala aroom.

Maitse: Hmm. Maitse on selline humalaselt mõrkjas ja kuivale kalduv. Kuiva alla ma mõtlen seda, et selline laadne laadne tahke tunne jääb suhu, nagu kuiva veini puhul. Tegelikul isegi täitsa omanäoline. Aga maitses keerleb hooti ja hästi kerge triibuna ka selline arstirohu kapi maitse. Otseselt ei häiri, aga veidi küsitav on. Üldjoontes joodav ja isegi omapärane laager õlu.

Kokkuvõte: Jääb mulje, et see pruulikoda Barcelona on laager õlut pikemat aega teinud, sest see tuleb nagu paremini välja. Joodav ja kerget omapära eviv, ent üldiselt lihtne laager õlu. Julgelt võib juua, aga millestki olulisest ilma ka ei jää kui ei joo. Samas selle madala alkoholisisalduse juures on ta täitsa tore.

Hinne: 4+

Huvitav fakt: Millegipärast on purgi taga suurelt kiri "Puerto Rico Do not litter", ehk siis meeldetuletus Puerto Ricole, et prügi pole ilus maha visata. 


Tootja infot: https://barcelonabeercompany.com/producto/barcelona-lager/

Thursday, August 22, 2024

Seven Island Brewery - Pastry Series - Gimme Smores

Nimi: Seven Island Brewery - Pastry Series - Gimme Smores
Päritolu: Eesti (Tallinn) / Kreeka (Korfu)
Taara: Plekk 0,44L
Alkohol: 11,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Imperial Stout with Toasted Marshmallows, Cocoa and Graham Crackers/ Imperial Stout
Hind: 1€ (Laomüük)
Eelhäälestus: Järjekordne õlleke, mille Sori on pruulinud Seven Island Brewert-le. Ning taaskord on kirjeldus raju magustoit. Eks siis tuleb seda magustoitu oodata.
Värvus: Must 
EBC: ?
Vaht: Vahtu ei kippunud ta üldse minema ja kerge pruunikas vahukiht, mis tekkis, kadus väga kiiresti. Ehk viitab see taas paksule konsistentsile.
IBU: 40 

Aroom: Aroom on tõepoolest magustoit. Vanilje, maasikad, kakao ja vahtrasiirup. Hingematvalt magus. 

Maitse: Kui see esimene puude vastu huuli toimus tajusin kohe, et tegu on väga paksu vedelikuga. Maitse algab laus suhkruga, sellele lisandub kohvi ja lõppu tuleb veel siirupist magusust. See on tõesti rajult magus õlu, see hakkab isegi minu kõrget magusataluvust proovile panema. Iga lonksu ajal mõtled, et see sisaldab vist rohkem kaloreid kui šokolaadikreem. Need lisamaitsed on muidugi toredad, aga see raju magusus on raske, väga raske. Õlu, mis on nagu elu meepotis. Magus ja lämmatav.

Kokkuvõte: Üldiselt tore õlu, aga ma olen leidnud vist ühe harva õlle, mille magusus on liig isegi minu jaoks. Maitse on muidugi tore, aga see magus vajub kaljuseinana peale. Ilmselt suurepärane õlu, mida mitme pealises seltskonnas testida, sest ühes purgis on teda oma võimsuse tõttu palju. Hea, aga liiga massiivne. Proovida tasub kindlasti.

Hinne: 4+

Huvitav fakt: Selle puhul on tegemist tellitud õllega. Sest kujunduslikul osal pole ühtegi viidet Sori Brewingule, samas tootjana on ainult Sori kirjas.  Proovitud partii: 609.
Purgil on koostisosad ka eesti keeles, ent tegu on veidi vigase keelekasutusega, näiteks ükskoostisosa on "vahtokolm".

Tootja infot: https://sevenislandbrewery.com/beer/gimme-smores/?v=969321a0f3fc

Wednesday, August 21, 2024

Õllenaut - Inkognito - Oaked American Double IPA -> Oaked American Barleywine

Nimi: Õllenaut - Inkognito - Oaked American Double IPA -> Oaked American Barleywine
Päritolu: Eesti (Tänassilma)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 8,5%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: American Double IPA / American Barleywine (mine võta siis kinni)
Hind: 3,39€ + pant
Eelhäälestus: Ma tean sellest sarjast ammu, lihtsalt koju polnud veel ühtegi toonud. See kirjeldus/ tüüp on ka väga segadusse ajav. Oaked American Double IPA -> Till06.2024 -> From 06.2024 Oaked American Barleywine. Kas tüüp muutub seistes või mis asi toimub. Aga huvitav on ta igatahes, seega ootan ka huvitavat õllekogemust.
Värvus: Tumemerevaik.
EBC: ?
Vaht: Kena veerandklaasine vahumüts tekkis ja seisab vägagi eeskujulikult.
IBU: 90 (Untappd)

Aroom: Valades heljus ninna meeldivaid aroomikatkeid. Üle klaasiserva on ta küllaltki humalane, ent seal humalate vahel ujub ka selge odravein ringi. Lisaks on ka tall mingisugune rukki tunnetus. Oi see on põnev.

Maitse: Hehee! Algab sõõm sellises kerges odraveini tundmuses, veidi magus, suurte vilja vihkudega ja kerge humala puutega. Siis keskmaitses tõmmatakse heeblid korra allapoole ja siis hakkab vaikselt mõrkjas esile tulema. See mõrkjuse esile kerkimine on umbes sama dünaamikaga nagu Pink Floydi lugu Wish You Where Here algusest lõpuni. Kurat, see on väga lahe õlu! Maitsekas, dünaamiline ja meeldivalt mõrkjas. Õlle maitsete otsija jaoks maiuspala. 

Kokkuvõte: Esimene mõte on peas, et oleks pidanud kohe mitu tükki ostma. Ma eeldan, et tegu on seguõllega, sest ta omab mingeid detaile mõlemast pudelil nimetatud õlletüübist. Kuna need õlletüübid mulle maitsevad, siis selline fusion lahendus on ka üllatavalt äge. Üldiselt on seda raske kirjeldada, aga ilus tunda. Seega soovitan proovida ja ise kavatsen ka teda endale veel hankida.  Lahe katsetus. Ma eeldan, et selles pudelis käib lahing ja erineval ajahetkel võidutseb üks õlletüüp teise üle. Probleem võib olla see, et sellele jätku õlut on keeruline leida, kui sa just kohe mitut ei ostnud.

Hinne: 5+

Huvitav fakt: Tegemist on ilmselt ka sellise kahe õlle seguga (ink. blend), mis suudab ühendada õlletüüpide omadusi Kogu tootja info on: "DIPA, mida on hoitud Ameerika tammel 8,5% 33cl". Mõrkjuse number on suur, aga kõlab suhteliselt reaalselt.
Maitse kirjelduses mainitud lugu sobib selle õlle kõrvale kuulamiseks hästi. Link loole: https://www.youtube.com/watch?v=9P16xvwMQ5A
Proovitud partii: 753.

Tootja infot: Õllenaudil on kahjuks ainult e-pood. Ja see õlu on seal ka hetkel otsas.

Tuesday, August 20, 2024

Mjagki Solod (Мягкий Солод)

Nimi: Mjagki Solod (Мягкий Солод)
Päritolu: venemaa (Uljanovsk)
Taara: Klaas 0,45L (Keeratav kork)(värvitu klaas)
Alkohol: 4,2%
Algvirde tihedus: 11,0%
Tüüp: Hele laager.
Hind: Sõber tõi etenduse eest, lillede asemel. Aitäh!
Eelhäälestus: Veel üks hele õlu koledast riigist. Ma kahtlustan, et ka see võib olla kergelt joodav laager. Sest seda õlut seal teha osatakse. Eriti kui õllele on antud nõnda kõlav nimi Pehme Kuld. Ootan joodavat laager õlut.
Värvus: Kuldne
EBC: ?
Vaht: Kerge vahumütsike tekkis, aga kadus väga kiirelt.
IBU: ?

Aroom: Aroom on küllaltki viljane (linnaseline) ja kerge humala hõnguga.

Maitse: Maitsegi on põhiliselt linnastel liugu laskev ja kerge humala tunnetusega, aga üle keskmise magusaks kiskuv. Muidu on see maitse puhas ja klaar. Kergelt joodav ja ma ütleksin suvise tunnetusega õlu. Peab tõdema, et oma pehme kulla nime võiks ta isegi välja kanda. Klaar, lihtsasti joodav, veidi magusale kalduv ja suvise tunnetusega laager. 

Kokkuvõte: Tuleb taaskord tõdeda, et seal naaberriigis osatakse üldjoontes laagerõlut teha küll. Taba nii stiili kui ka suisa nime, sest mingit kuldset tunnetust ta evib küll. Lihtne ja lihtsalt joodav. Kui see riik lõpuks sõja kaotab ja normaliseeruma hakkab, siis kaalun isegi selle õlle uuesti ostmist.

Hinne: 5

Huvitav fakt: Pudel keeratava korgiga. 
On väidetavalt võitnud oma riigis Monde Selection 2020 hõbemedali. 

Jääb vaid lisada, Слава Україні! 

Tootja infot: https://www.trehsosensky.ru/product/myagkiy_solod

Friday, August 16, 2024

Sori Brewing / Amager Bryghus - Livonian Crusade (Bourbon BA)

Nimi: Sori Brewing / Amager Bryghus - Livonian Crusade (Bourbon BA)
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 12,8%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Bourbon Barrel Aged Imperial Stout / Imperial Stout
Hind: 3€ (Laomüük)
Eelhäälestus: Taaskord Sorilt üks collaboration beer, mis on valminud koos Amageriga. Eesti õllesõber peaks Amageriga kursis olema küll. Mina olen. Kujunduseks on mingi vapp, ei tea kas koopia mingist reaalsest või puhas kujunduskunstniku fantaasia. No kõigi algsete parameetrite järgi peaks tegu olema millegi vägevaga. Ootan maiustust. 
Värvus: Must 
EBC: ?
Vaht: Õhuke kiht ilusat pruuni vahtu tekkis peale küll. Ja see püsib üllatavalt hästi.
IBU: ?

Aroom: Valamise ajal tuli ninna sahmakas alkoholi. Üle klaasi serva venib sõõrmetesse selline paks ja siirupiselt magus, kergelt kohvine, kergelt alkoholine küllus. Suu vajus vett täis.

Maitse: Oo jaa. Juba üle klaasiserva tunned kuidas see paks mass sulle huultele vajub. Ja siis pead teda klaasist suhu imema, sest ta ei taha hästi voolata. Kui hoiad teda suus oleks suu nagu masuuti täis. Maitses on pruuniks kõrvetatud suhkrusiirup segatud kerge sörtsu kohviga. Aga burbooni vaati mõjusid tuleb küll tikutulega taga otsida ja kui kogu kujutlusvõime tööle panna, siis leiab midagi ehk üles. Kui ta suus on siis saad aru küll, et ta on magus, aga ei tundu väga hull. Aga kui pärast huuli limpsid, saad aru, et tegu on väga magusa joogiga. Ta on massiivne nagu vana emaelevant. Samas maitses võiks nagu mingi nüanss rohkem olla. Aga ilmselt ongi eesmärk lihtsalt selle massiga sind oimetuks lüüa, et poleks rohkem mölisemist. Aga vägev õlu on ta kahtlemata. Massiivne Imperial Stout.

Kokkuvõte: No selline täiskuu suurune jurakas. Väga massiivne ja jõuliselt magus, aga kogu oma massiivsusega ka lummav. Kindlasti õlleke, mida tasub juua nii, et enne sõõmu võtmist hingad klaasist sissejuhatuseks aroomi alla. Muide tundub, et seda õlut tasub pigem soojemana juua, sest maitsed murduvad soojenedes rohkem lahti. Igatahes on tegemist meistriteosega. Mingi maitse nüanss jäi laest puudu. Aga see on oivaline, kui teil seda on siis soovitan koos sõpradega nautida, sest elamuse saab kätte väiksest kogusest ja jagatud rõõm on ju kahekordne rõõm.
 
Hinne: 5

Huvitav fakt: Proovitud partii: 446.
Amager Bryghus pruulikoda asub loomulikult Taanis.
Õlu on kogemusi kogunud Heaven Hill burbooni vaatides. 
Veidi asja uurides ilmnes, et sellest õllest on ka variant, mis on teistsugustes vaatides viibinud. 
Pudelil tutvustav jutt: "In 1343, The Livonian Order fought a bloody battle against the Estonians at Sõjamae (The War Hill). Nearly 700 years later the Danish returned to that very hill, now home to Sori Brewing, carrying a beer recipe and an olive branch. Livonian Crusade is an alliance between Amager and Sori, a bold Imperial Stout aged in Heaven Hill Bourbon Barrels."

Tootja infot: Koduleht õllede kohta infot ei evi.

Thursday, August 15, 2024

Kroonpruul - Black Pearl (Käsitööõlu)

Nimi: Kroonpruul - Black Pearl (Käsitööõlu)
Päritolu: Eesti (Keila)
Taara: Klaas 0,33l
Alkohol: 5,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Dark ALE
Hind: Pruulmeistri abikaasa tõi sünnipäevaks. Aitäh!
Eelhäälestus: Viimati proovitud Kroonpruuli õlu oli täitsa hea, loodan, et kvaliteet jätkub. Sest see õlu kannab juba viie võrra suuremat järjekorra numbrit kui eelmine. Dark ALE kohe ühtegi konkreetset õlut meelde ei too. Samas Black Pearl toob meelde Johnny Deppi. Loodan lihtsalt mõnusat tumedat õlut.
Värvus: Must
Vaht: Vahtu läks ilusti ja mingi osa vahust säilib normaalselt.
IBU: 17

Aroom: Aroom oma röstiste linnastega kandub sinna porterite maale. In tunda rösti ja veidi šokolaadi.

Maitse: Esimene tundmus suus on üllatavalt tummine. Heh teine mõte, mis pähe tuli on šokolaadiga halvaa. Selline rammus, natuke magus natuke mõrkjas ja veidi idamaise meeleoluga. No ta nagu päris porter ei ole, aga ma arvan, et pimetestis ma paneks ta porteriks. Ja ma peaks teda isegi heaks porteriks. Sest ta on ikka täitsa rammusa kehaga. Ja selline matsakus ja maitseküllus on saadud kätte 5% alkoholi juures, imetlusväärne. Maitsev Dark ALE Porteri nahas, või vastupidi.

Kokkuvõte: Minu lootust tõusva kvaliteedikõvera suhtes ei petetud. Minu silmis see võistleb meie väiketootjate parimate Porteritega ja võitja pole kindel. Vaatasin nüüd üle, milliseid Dark ALE-e ma veel olen joonud ja ilmneb, et ka selles arvestuses tõuseb ta sinna tippu. Ehk siis väga hästi õnnestunud Dark ALE, mida tahaks suisa poest osta.  

Hinne: 5

Huvitav fakt: Jook kannab seerianumbrit Kroonpruul #096. (Mai 2024)
Kasutatud on siis Perle humalaid.
See on ilmselt meistri tegudest üks parimaid. Parim, mida olen saanud siin blogis kasutada, aga meistri juures olen saanud proovida veel mõnda väga head teost. 
Ma oleks hindele plussi ka pannud, aga äkki teeb see meistri laisaks. :)

Tootja infot: kroonpruul@gmail.com

Tuesday, August 13, 2024

Van Pur - Solveza - Agave & Lemon

Nimi: Van Pur - Solveza - Agave & Lemon
Päritolu: Poola (Rakszawa)
Taara: Klaas 0,33L (Keeratav kork)
Alkohol: 6,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Flavoured Beer / UT: Fruit Beer
Hind: Keegi sõber tõi sünnipäevaks. Aitäh!
Eelhäälestus: Proovisin hiljuti selle firma õlut Solveza - Extra, mis oli kangesti kesine vedelik. Mul on hirm et antud kokteil võib isegi viletsam olla, seega ootused pole just kõrgel.
Värvus: Kuldne, kerge oranžika varjundiga.
EBC: ?
Vaht: Tuli vaevaliselt, aga lahkus kiirelt.
IBU: ?

Aroom: Valamise ajal oli õhus tunda maisilaagri aroomi. Üle klaasiserva on tugev laimi tunnetus, aga see võib olla ka see agaav. Huvitaval kombel koostis midagi maisist ei räägi.

Maitse: Algab maitse kohe tugevalt sellise tsitruselise mahlaga ja hulka viskab sidrunihapet. Maitse ongi selline imelik hapukas puuviljane ja happeline. No see vedelik on ikka suhteliselt raskesti talutav. Päriselt, see on selline happeline mahlajook ja maitsejärgi jääb tema sugulus õllega tabamatuks. Kindel EI!

Kokkuvõte: Pudelile peale vaadates olin ma suhteliselt veendunud, et see üks õige asi olla ei saa. Ei olegi. Sisaldab maitseaineid, suhkrut, sidrunihapet, antioksüdante, ehk ühesõnaga kõike, mida üks õlu sisaldama ei pea. Hea, et ma ei pea tõdema, et isa ta lolli peaga ostsin. Soovitan palavalt vältida.

Hinne: 1

Huvitav fakt: Tundub, et nimega on tahetud mingit sõnamängu teha. Hispaania keeles on Sol päike ja Cerveza õlu, ehk siis mingi päikeseõlle teema vist.
See jook sisaldab kõiki tuntud asju, mida üks õlu sisaldama ei peaks ja rohkemgi veel. 
Millegipärast keegi toodab sellist asja. 

Tootja infot: https://vanpur.com.pl/en/our-brands/solveza-agave-and-lemon/54.html

Friday, August 9, 2024

Saku - Karl Friedrich - Kohalik

Nimi: Saku - Karl Friedrich - Kohalik
Päritolu: Eesti (Saku)
Taara: Plekk 0,568L
Alkohol: 5,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Lager?
Hind: 1,49€ + pant
Eelhäälestus: See on nüüd mingi eriti huvitav "mystery box".  Ma kahtlustan, et see on mingi õlle rebranding ja seda ilmselt Coop-i jaoks, sest nende müügilaused on ikka kohaliku ümber keerlevad ja ainult Coopis olen ma seda ka müügil näinud. Isegi õlle stiili pole meile antud. Samas kui meenutada Karl ALE-i, siis võib tegemist olla eneseirooniaga. Hakkame siis Holmesi mängima.  
Värvus: Merevaik.
EBC: ?
Vaht: Kerge  vahumütsike tekkis ja veidi kiirustades vajus. 
IBU: ?

Aroom: Aroom on pigem karamelline, mingi Karlide seeriale omane hõng on tal ka küljes. 

Maitse: Maitse on nagu tavaline Karl, aga lisatud on karamell linnaseid. Aga ma pigem ütleks, et ta on joodav. See Karlidele omane konservi omapärane maitse ei karju, aga karamell vilistab mõnusat viisijupikest. Üllatavalt joodav karamelline masslaager.

Kokkuvõte: Võin tõdeda, et pigem oli tegemist joodava õllega, aga ma ikkagi arvan, et tegemist pole uue õllega, vaid mingi õlle teistsuguse pakendamisega, ma võin muidugi eksida. Samas ei saa ka kindel olla, et see on mingi õlu Karlide perekonnast. Kuid värvi järgi sobiksid Karl Friedrich - Oktober ja Karl Friedrich - Märzen ja  ka Karl Friedrich - Dunkel. Dunkel langeb ära teise alkoholi sisalduse tõttu ja Märzen kõrgema toiteväärtuse tõttu. Oktober jääb sõelale vaid selle tõttu, et tema toiteväärtust pole enam teada. Ka see side jääb püsima, et ma pidasin Oktober õlut täitsa heaks, kuigi pigem humalaseks kui karamelliseks. Igatahes täitsa hästi joodav masslaager. 

 Hinne: 4+

Huvitav fakt: Ma loodan, et mu arutluskäik pole päris puusse. 
Muid Karl Friedrich õlle sarjal on ka eraldi oma kodulehekülg.
Tegemist peaks olema Karl Friedrichi õlleperekonna üheksanda liikmega, vähemasti nime poolest.
Antud õlle kohta pole infot (kummalgi) kodulehel.

Tootja infot: Kodulehel toode puudub.

Thursday, August 8, 2024

Hiiumaa Pruulikoda - Suvetuul

Nimi: Hiiumaa Pruulikoda - Suvetuul
Päritolu: Eesti (Kärdla)
Taara: Plekk 0,5L
Alkohol: 5,2%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Hele Saksa ALE / Kölsch
Hind: 3,05€ + pant
Eelhäälestus: No nende loomingust on seni Ehapuna minu lemmik. Aga antud õlu on vist mingi suvine eripruul. Huvitaval kombel oli ta Hiiumaa poodides enamjaolt ära ostetud. Üks õnnestus saada, mõtlesin, et hiljem ostan juurde, aga rohkem ei saanudki. Ootan mõnusat Kölschi.  
Värvus: Kuldne
EBC: ?
Vaht: Kena mütsike tekkis, selline veerand kaasi ja püsib eeskujulikult.
IBU: 25 (UnTappd)

Aroom: Aroom viitab hapukatele puuviljadele, ebaküdoonia tuleb meelde. Tundub selline värskendav. 

Maitse: Maitsegi on selline kergelt hapuka joonega ja üpriski kerge. Üldmuljes täiesti sümpaatne. Võiks teda sobilikuks suveõlleks pidada küll. Kerge, hapukas ja värskendav. See lisatud nisu ilmselt annab talle sellise mõnusa ja omapärase nurga. Meeldiv ja lihtsalt joodav Kölsch.

Kokkuvõte: Õnneks on praegune Hiiumaa Pruulikoda veelkord tõestanud, et hetkel valmistab seal õlut pädev meister. Sama pruulikoja eelmise tulemise puhul oli nende parim õlu umbes sama tasemega, mis on praeguste pruulide juures kõige viletsam. Igatahes kui teil õnnestub kuskil see õlleke ligi võtta, siis kasutage julgesti juhust. Mina soovitan ja võimaluse korral proovin veel. 

Hinne: 5-

Huvitav fakt: FB leht tundub neil sama olema, mis oli sellel eelmisel pruulikojal, mis samas kohas tegutses. Pudelil on Hiiumaa kaart ja sel korral on vaatamisväärseks objektiks valitud Sääretirp, mis on üks tore maanina Hiiumaa taga otsas. Olen selle tipus korduvalt käinud.  Proovitud partii oli: 16-24
Sel suvel on see juba teine kodumaine Kölsch mu teele on jäänud.

Tootja infot: Koduleht puudub.

Monday, August 5, 2024

Hartwall - Lahden Erikois Summer 2024

Nimi: Hartwall - Lahden Erikois Summer 2024
Päritolu: Soome (Lahti)
Taara: Plekk 0,33L
Alkohol: 5,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: American Pale ALE / APA
Hind: Isale tood, aga ta andis mulle. Aitäh!
Eelhäälestus: Eelmisel aastal Sai proovitud õlut Lahden Erikois Summer 2023 ja see oli täielik pettumus. Ma kartsin, et sama õlu uue nimega, aga vähemalt ühte humalat on vahetatud. Ehk on maitses muutused suuremad. Loodan Vähemalt joodavat APA-t.
Värvus: Kuldne
EBC: 10
Vaht: Ilusa mütsikese tekitas endale ja vajub üpris rahulikult. 
EBU: 30

Aroom: Meenub eelmise aasta õlleke, aroomi on väga tagasihoidlikult. Ent siiski mingit hapukat puuvilja ja tsitrust aroomis kergelt on. Mure maitse osas on suur.

Maitse: Suhteliselt saba profiil, nagu eelmise suve eriseerial. Tagasihoidlik maitse, põhiolemus on hapukas ja veidi puuviljane. Ei ole küll midagi otseselt halba, aga lihtsalt nii tagasihoidliku maitsega õlu on suht mõttetu. Igav ja maitse poolest lahjaldane. 

Kokkuvõte: Kahjuks pidin taaskord pettuma. Mingiks lahjaldaseks suvejoogiks ta ju põhimõtteliselt kõlbab, aga ma sooviksin ikka õllelt törtsukene midagi enamat. Juua kannatab, aga on mõttetu. Ilmselt on see ka väikene katse laager õlle joojaid teiste stiilidega veidi tuttavamaks teha, aga hästi ettevaatlikult. Igatahes mina seda õllekest ei soovita.

Hinne: 3-

Huvitav fakt: Kasutatud humalad: Vista, Cashmere, Amarillo, Chinook.
Purgil on peal soovitus enne tarbimist loksutada, et "vitamiinid" ikka põhjast ka kätte saaks.
Purk pole küll meie pandipakendi süsteemis, aga koostis on eesti keelsena olemas. 

Tootja infot: https://www.hartwall.fi/juomat/oluet/lahden-erikois/lahden-erikois-summer-2024-olut-5/

Sunday, August 4, 2024

Starõi Melnik iz Botšonka - Tjomnoje Barhatnoje (Старый Мельник из бочонка - Темное Бархатное)

Nimi: Starõi Melnik iz Botšonka - Tjomnoje Barhatnoje (Старый Мельник из бочонка - Темное Бархатное)
Päritolu: venemaa (Moskva) (Moskva- Efes)
Taara: Klaas (potska) 0,45L
Alkohol: 4,2%
Algvirde tihedus: 10,3%
Tüüp: Tume  Lager
Hind: Sõber tõi etenduse eest, lillede asemel. Aitäh!
Eelhäälestus: Kunagi sai selle sarja õllesid mõned joodud ja olid täitsa joodavad. Eeldan, et ka tume laager võiks joodav olla. Ootan mõnusat kergemat tumedat.
Värvus: Tumepruun
Vaht: Kerge vahumüts tekkis, aga minekuga kipub kiirustama.

Aroom: Aroom on tumedale laagrile omaselt röstitud linnaseline. 

Maitse: Maitselt on see selline keskelt läbi tume laager. Sellise kergelt röstitud linnastega ja küllaltki maheda sametise olekuga. Lihtsalt joodav, aga pole mitte kuidagi meelde jääv. Ei olegi nagu rohkem midagi lisada.

Kokkuvõte: Lihtne ja stiilipuhas Tume Laager õlu. Taba stiili ja on lihtne juua, aga tervikuna üpriski igav. Tume laager pole ka mu lemmik õlle stiilide hulgas, seega mina temaga enam tulevikus ei kohtu.

Hinne: 4-.

Huvitav fakt: Valmistatud vanavene retsepti järgi.
Keeratava korgiga pudel.

Tootja infot: https://abinbevefes.ru/staryj-melnik-iz-bochonka-mezhdunarodnye/

Friday, August 2, 2024

Belõi Medved - Svetloje (Белый Медведь - Светлое)

Nimi: Belõi Medved - Svetloje (Белый Медведь - Светлое)
Päritolu: venemaa (Klin)
Taara: Plekk 0,45L
Alkohol: 5.0%
Algvirde tihedus: 11%
Tüüp: Hele Lager
Hind: Sõber tõi. Aitäh!
Eelhäälestus: Üldiselt selles riigis heledat laagrit teha osatakse. Seega loodan, et tegemist on taaskord ühe joodava laager õllega.
Värvus: Kuldne
EBC: ?
Vaht: Tekkis küll korralikult, aga kadus nagu sitt lehma ihust.
IBU: ?

Aroom: Laagrile omaselt aroom väga tagasihoidlik, aga veidi karamelli ja veidi humalat on tunda. 

Maitse: Nagu arvat oli. Selline kergelt mõjuv klaar laager. Nagu selliste õllede puhul kombeks siis mingit ülevoolavat maitse küllasust tal ei ole. Lihtsalt klaar, kerge humalaservaga maitse. Selline sauna õlu, et jood nagu maitsevett. Vigu tal ei ole, kuna maitset isegi veidi on siis ongi lihtsalt joodav laager. 

Kokkuvõte: Kuigi selline lihtsam kujundus lõi veidi säästuõlle tunnetust, siis maitse on ikkagi premium klassi masslaager. Pretensioonitu ja lihtsalt joodav. Palava ilmaga, või siis saunas kasutamiseks on ta ilmselt normaalne jahutusvedelik. 

Hinne: 4

Huvitav fakt: Toodab teda siis seal riigis asuv Efes. 

Tootja infot: https://abinbevefes.ru/en/bely-medved-international/

Thursday, August 1, 2024

St. Pierre - Brown - Brune

Nimi: St. Pierre - Brown - Brune
Päritolu: Belgia (Steenhuffel)
Taara: Plekk 0,5L
Alkohol: 6,5%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Belgian Brown ALE /Belgian Dubbel
Hind: Keegi sõber tõi sünnipäevaks. Aitäh!
Eelhäälestus: Veel üks mängult kloostriõlu. Belgia/Hollandist. Brown ALE puhul tuleb ilmselt inimestele esmalt meelde seda tüüpi Brown ALE, mis on põhiliselt levinud Briti saartel, aga siin on tegu Belglaste versiooniga, mis mulle tunduvalt rohkem meeldib, ala. Chimay - Red. Seega loodan maitsvat belgiapärast Brown ALE-i.
Värvus: Kastanpruun 
EBC: ?
Vaht: Vahtu läks kenasti ja seda sai lihi pool klaasi. Mingi osa sellest püsib väga ilusti.
IBU: ?

Aroom: Aroom on mõnusalt puuviljane-karamelline ja kerge iseloomuliku pärmi joonega.

Maitse: Jaa. Ma loodan, et saunas tekkinud vedelikukaotus minus nüüd liiga valjult rääkima ei hakka. Mulle tundub, et tegemist on sellise päris hea Belgia pruuni eiliga. Maitses keerutavad võidu puuviljad ja karamell. Pärmi iseloomu pole nagu märgatagi, ainult otsides leiad. Hetkel mõjub väga värskendavalt. Mulle hakkab vaikselt tunduma, et see on selle St. Pierre sarja kõige maitsvam õlu. Vabalt võib teda kõrvutada Chimay - Red-iga, kes just päris samale pulgale seada, aga võrrelda küll. Meeldiv belgiapärane Brown ALE. 

Kokkuvõte: Ma eeldan, et see õlu pole hirm kallis ja kui see nii on , siis ma ilmselt ostan teda lähitulevikus veel. Sest see on tõesti täiest adekvaatne ja stiili tabas Belgia Brown ALE. Maitseküllane ja hea. Isegi alkohol ei anna endast kuidagi märku. Ehk siis igatepidi aus ja mõnusasti joodav õlleke, eriti soovitan Belgia õllede nautlejatele. Aus ja lihtsalt joodav jook ja eeldatavasti soodne. 

Hinne: 5-

Huvitav fakt: Nad üritavad teda müüa Belgia kloostriõllena. 
Just avastasin, et nende õllede nö. produtseerija on hoopis üks Hollandi firma Swinkles Family Brewers, aga õlled on pruulitud erinevates Belgia pruulikodades. Tootja kodulehel pole sellest õllest(sarjast) midagi räägitud.  See õlleke on pruulitud Palm pruulikojas.
Seega see kloostri jutt on lihtsalt müügi möla.

Tootja infot: Kodulehte sellel õllel ei ole.