Friday, August 16, 2024

Sori Brewing / Amager Bryghus - Livonian Crusade (Bourbon BA)

Nimi: Sori Brewing / Amager Bryghus - Livonian Crusade (Bourbon BA)
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 12,8%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Bourbon Barrel Aged Imperial Stout / Imperial Stout
Hind: 3€ (Laomüük)
Eelhäälestus: Taaskord Sorilt üks collaboration beer, mis on valminud koos Amageriga. Eesti õllesõber peaks Amageriga kursis olema küll. Mina olen. Kujunduseks on mingi vapp, ei tea kas koopia mingist reaalsest või puhas kujunduskunstniku fantaasia. No kõigi algsete parameetrite järgi peaks tegu olema millegi vägevaga. Ootan maiustust. 
Värvus: Must 
EBC: ?
Vaht: Õhuke kiht ilusat pruuni vahtu tekkis peale küll. Ja see püsib üllatavalt hästi.
IBU: ?

Aroom: Valamise ajal tuli ninna sahmakas alkoholi. Üle klaasi serva venib sõõrmetesse selline paks ja siirupiselt magus, kergelt kohvine, kergelt alkoholine küllus. Suu vajus vett täis.

Maitse: Oo jaa. Juba üle klaasiserva tunned kuidas see paks mass sulle huultele vajub. Ja siis pead teda klaasist suhu imema, sest ta ei taha hästi voolata. Kui hoiad teda suus oleks suu nagu masuuti täis. Maitses on pruuniks kõrvetatud suhkrusiirup segatud kerge sörtsu kohviga. Aga burbooni vaati mõjusid tuleb küll tikutulega taga otsida ja kui kogu kujutlusvõime tööle panna, siis leiab midagi ehk üles. Kui ta suus on siis saad aru küll, et ta on magus, aga ei tundu väga hull. Aga kui pärast huuli limpsid, saad aru, et tegu on väga magusa joogiga. Ta on massiivne nagu vana emaelevant. Samas maitses võiks nagu mingi nüanss rohkem olla. Aga ilmselt ongi eesmärk lihtsalt selle massiga sind oimetuks lüüa, et poleks rohkem mölisemist. Aga vägev õlu on ta kahtlemata. Massiivne Imperial Stout.

Kokkuvõte: No selline täiskuu suurune jurakas. Väga massiivne ja jõuliselt magus, aga kogu oma massiivsusega ka lummav. Kindlasti õlleke, mida tasub juua nii, et enne sõõmu võtmist hingad klaasist sissejuhatuseks aroomi alla. Muide tundub, et seda õlut tasub pigem soojemana juua, sest maitsed murduvad soojenedes rohkem lahti. Igatahes on tegemist meistriteosega. Mingi maitse nüanss jäi laest puudu. Aga see on oivaline, kui teil seda on siis soovitan koos sõpradega nautida, sest elamuse saab kätte väiksest kogusest ja jagatud rõõm on ju kahekordne rõõm.
 
Hinne: 5

Huvitav fakt: Proovitud partii: 446.
Amager Bryghus pruulikoda asub loomulikult Taanis.
Õlu on kogemusi kogunud Heaven Hill burbooni vaatides. 
Veidi asja uurides ilmnes, et sellest õllest on ka variant, mis on teistsugustes vaatides viibinud. 
Pudelil tutvustav jutt: "In 1343, The Livonian Order fought a bloody battle against the Estonians at Sõjamae (The War Hill). Nearly 700 years later the Danish returned to that very hill, now home to Sori Brewing, carrying a beer recipe and an olive branch. Livonian Crusade is an alliance between Amager and Sori, a bold Imperial Stout aged in Heaven Hill Bourbon Barrels."

Tootja infot: Koduleht õllede kohta infot ei evi.

No comments:

Post a Comment