Tuesday, November 7, 2023

Põhjala - Baltic Porter Day 2023

Nimi: Põhjala - Baltic Porter Day 2023
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L 
Alkohol: 10%
Algvirde tihedus: 27°
Tüüp: Imperial Baltic Porter
Hind: 2,89€ + pant
Eelhäälestus: No kui rahvusvahelise Balti Porteri päeva puhul antakse eriõlu välja siis ma ikka eeldan, et ta on ka eriline. Ehk siis ootan maiustust, mis Põhjala tumedate imperial õllede puhul on pigem reegel.
Värvus: Must
EBC: ?
Vaht: Väga kergelt ei kippunud ta vahtu minema ja kui lõpuks sai kerge pruuni vahu kihi peale, siis see kadus kiirelt. Võib vist eeldada paksu konsistentsi.
IBU: 30

Aroom: Valades viskas kerget kohvi ja ka alkoholi õhku. Üle klaasiserva on aroom jõuliselt kohvine ja üpriski magus. Kohv on muidugi tugeva röstiga.

Maitse: Juba huuli puutudes on tajuda väga liimjat konsistentsi, et mõnusalt paks tõrv voolab suhu. Maitses lammutab põhiliselt see tumedaks röstitud kohv. Magusust ei olegi nii palju nagu aroomist oleks võinud eeldada. Ja õnneks ka alkohol, mida aroomis veidi tunda oli maitsesse ei jõua. Kui juba olemuselt on ta paks vedelik, siis ilmselt keha ei pea kirjeldama hakkama, aga kui kirjeldaks siis peaks kindlasti kirjutama bold fondiga ja bold laiendusega.  Äärmiselt raske jalaga jook. Mulle muidugi meeldiks kui ta oleks törts magusam, aga porteri puhul oleks see ilmselt väär, see magus jääb rohkem stoutide rajale. Selline mõnus jõuline talve õlu, mida võiks juua kamina ees istudes ja aknast langevat lund vaadates. Maitsev kohvine mürsk.

Kokkuvõte: Nagu loota võis, siis on see Baltic Porter igati pidupäevaks sobilik. Rammus ja rahulik piduõlu. Selline suure sõbraliku karu tüüpi elukas. Suur soe pehme ja mõnus. Mul on tunne, et peab mõne sellise veel koju lohistama ja keldrisse paastu ja palvuse juurde viima. Soovitan soojalt.

Hinne: 5

Huvitav fakt: Balti Porteri päeva tähistatakse alates 2016. aastast ja see on jaanuari kolmas laupäev, ehk siis liikuv püha. Muide Baltic Porter day tähistamine sai alguse Poolast. Samas rahvusvaheline Porteri päev on 10. oktoober.
Proovitud partii: 465. Muide homme saab selle õlle villimisest täpselt aasta. 09.11.2022. Ja BB on antud 25. aastani. 

No comments:

Post a Comment