Monday, November 13, 2023

Piloodi Stout (Kodune käsitööõlu)

Nimi: Piloodi Stout (Kodune käsitööõlu)
Päritolu: Eesti (?)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 4,9%
Algvirde tihedus: Pole antud.
Tüüp: Stout
Hind: Toodi testimiseks. Aitäh!
Eelhäälestus: Esimene kokkupuude antud meistri õlledega. Meister eelistab pigem ananüümseks jääda. Austame tema soovi. Loodan ühte mõnusat maitseküllast Stouti. Arvesse võttes, et tegemist on tavalise stout õllega, mitte imperialiga.
Värvus: Must 
EBC: ?
Vaht: Väga ilus pruunikas ja tihe vahumüts tekkis. Ja seisab väga soliidselt.
IBU: ?

Aroom: Juba peale valamist tekkis tuppa selline mõnus maitseküllane hõng. Üle klaasiserva on tunda veidi pärmi, mis seguneb kaneeli ja röstitud linnastega. Tekitab huvi lonksata küll. 

Maitse: No tip-top. Ta on küll mahedamaitseline, aga maitsete bukett on see eest päris mitmekülgne. Esiteks aroomis olnud pärm maitses tähelepanu ei tõmba. Samas kaneel on ka maitses selgelt kohal, lisaks veel miski, mida võib ilmselt nelgiks pidada. Nelk oma omaduselt on väga tugev vürts, millega võib näiteks seeni marineerides kergesti üle doseerida, aga siin on ta täpselt mõõdukalt kuskil tundmuses olemas. Põhiolemuselt sametine, nagu üks stout peab olema ja maitseainetega on lihtsalt kerge värv juurde antud. Minu meelest suurepärane stout, mahe ja oma väikeste lisa värvingutega. Maitsev stout.

Kokkuvõte: Taaskord on järjekordne kodune käsitööõlle meister mind meeldivalt üllatanud. Kui tartu oleks oma Winter Stouti ka selliseks teinud, siis õllesõbrad jookseksid sellele tormi, aga eks masstootmises ongi päriselt häid asju vist keerulisem teha. Nii mõnusalt tasakaalus õlu, põhiolemus on ära tabatud ja lisamaitsed kõditavad keelt, mitte ei viruta kurikaga nagu suurtootjate tumedate maitseõllede puhul. Kui ma seda kuskilt osta saaksin ostaksin.

Hinne: 5

Huvitav fakt: Pudelilt võib leida, et muuhulgas on kasutatud 7 erinevat sorti linnaseid, nelki, kaneeli ja tammelaastu. Pudelil on Tõutsi lennuklubi logo, sellest ka ilmselt õlle nimi. 

Tootja infot: Koduleht puudub.

No comments:

Post a Comment