Thursday, November 2, 2023

Le Coq - Winter Stout

Nimi: (A) Le Coq - Winter Stout (2023)
Päritolu: Eesti (Tartu)
Taara: Klaas 0,5L
Alkohol: 6,6%
Algvirde tihedus: 16,8% P
Tüüp: Stout
Hind: 1,99€ + pant
Eelhäälestus: Mis ma muud oskan kosta kui, et tore. See peaks olema selle Le Coq perekonna kuues liige läbi ajaloo (vähemasti minu blogis). Aga esimene Stout nende hulgas. Kaks on olnud porterid, aga kahjuks sellised keskpärased. No loodame, et Stout on paremini õnnestunud. Ehk siis loodan ühte mõnusat talvist stouti.
Värvus: Must. (Aga valamise ajal paistis veidi liiga hästi läbi. Seega see EBC 120 on pigem liialdus.)
EBC: 120
Vaht: Ilus beežikas vaht tekkis ja mingil määral ka püsib.
IBU: 17

Aroom:  Veidi ulatub nina üle klaasi ja ja juba tuleb seal sellist magushapukat aroomi. Nagu oleks maasikad vanilli kastmes ja veidi mandleid. Aga lonksamise huvi tekitab see maitse küll.

Maitse: No pole paha. Üpris tugevalt magushapukas. Algab maitse nende aroomis onud maasikatega, siis liigub üle kergelt kohviseks, see kohv pole väga jõulise röstiga ja järelmaitses viskab sisse peoga pähkleid. Peab tõdema et suurtootja puhul päris meeldiv üllatus. Loen pudelilt, et kasutatud on ka Madagaskari vanilli ekstrakti. Sellest siis see vanilli. No ja seda maasikamaitset annab ilmselt fruktoosisiirup, kuid veidi nukraks teeb koostises rida "lõhna- ja maitseained", aga tulemus on siiski üpris viisakas, noh kui arvestada tema päritolu. Mingil määral meenutab ta maitse olemuselt neid Saku tumedaid talve jooke. Ehk siis veidi keemiline. Peab tõdema, et  omapärane veidi keemiline magusstout.

Kokkuvõte: Ära sa ütle ka lõhna- ja maitseaineid kasutades võib täitsa joodava õlle saada. See võib osutuda päris arvestatavaks alternatiiviks jõuluporterile, umbes nagu ka need Saku hooajalised tumedad. Loomulikult teeb rõõmsaks, et üritatakse suurtootjate poolt pakkuda hooajaliselt sobivaid jooke ja need on isegi grammikese keskmisest kvaliteedist üle. Aga päris stout jääb veel neil siiski käeulatusest välja. Aga ma ei välista, et teda veel ostma satun. 

Hinne: 4

Huvitav fakt: Nüüd jääb veel loota, et ka aastakäikude seeria tuleb mingi talve õlu välja. Kuigi jah, see sügise oma alles tuli. Säilimisajaks on antud 3 aastat ja pudelil oleval kirjal kutsutakse üles seda mõneks aastaks ootele jätta, aga ma ei tea, kas tulemus on midagi väärt. Aga ilmselt ikkagi proovin selle säilitamise ära. 

No comments:

Post a Comment