Sunday, June 23, 2024

Elektra - Kange

Nimi: Elektra - Kange
Päritolu: Eesti (Saku) Turustaja: OG Elektra AS
Taara: Klaas 0,5L
Alkohol: 6,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Lager
Hind: Vend sünnipäevaks tõi. Ei noh, Aitäh!
Eelhäälestus: Nii, järjekordne Grossi kaupluste säästu kange. Saku on veel tootnud ja puha, olgem ausad, ega mul väga mingeid ootuseid ei ole. Kui päris õudne ei ole on juba hästi läinud. 
Värvus: Heledam kuldne
EBC:?
Vaht: Kerge mütsike tekkis, aga see kadus väga kiiresti.
IBU:?

Aroom: Taaskord lõhnatu laager. Kui väga otsida siis kerge humala mälestuse leiab.

Maitse: Ka suus tundub ta sisuliselt maitsetu olema. Mingi Saku toodetele omane suhkrusiirupi tunnetus tal sees jookseb, aga sellega see asi piirdub. Tõesti veidi rohkem on maitset kui evis "Mister", aga noh siiski pisku. Isegi Originaalil on talle omast kehva maitset rohkem. Sellisel kujul jääb antud õlu mulle müstifikatsiooniks. Maitset ei ole ja kangust, mida võiks kangeks nimetada ka ei ole. Veidi kangem lurr oleks täpsem spetsifikatsioon. 

Kokkuvõte: Tahaks alustada sealt kus maitsest rääkides lõpetasin. Ma ei saa aru, mis asi see on ja kellele mõeldud. Vanasti olid need säästu kanged, ehk "parmu õlled" ikka selge suunitlusega, sai odava raha eest tulukese silma. Aga sellisel kujul suht mõttetu, eriti kui arvestada, millisel skaalal käsitööõllede alkoholi sisaldused liiguvad, siis see oleks keskmik, mitte kange. Samas Rootsis algab Stark Öl (kange õlu) juba 4% alkoholi sisalduse juurest. Ühesõnaga maitset eriti ei ole ja see mis on, on kesine ja kangust on vaid veidi rohkem kui keskmisel laager õllel. Niru värk. Pigem ei soovita proovida. 

Hinne: 1+

Huvitav fakt: Nimes olev sõna Kange on eksitav.


Tootja infot: Tegemist on kaupluseketi brändiga, seega toote koduleht puudub.

Saturday, June 22, 2024

Chimay - Blue

Nimi: Chimay - Blue
Päritolu: Belgia (Baileux)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 9%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Belgian Strong Dark ALE / Belgian Strong ALE
Hind: Keegi sõber tõi sünnipäevaks. Aitäh!
Eelhäälestus: Ma olin millegipärast täiesti kindel, et olen seda proovinud, aga ei olegi. Belgia kanged ALE õlled on mulle üldiselt meeldinud. Tumeda kange ALE-ga pole vist seni kohtunud. Ootan mõnusad särtsakat klaari maitsega õllekest.
Värvus: Tumepruun
EBC: ?
Vaht: Vahtu läks hea hooga ja seda sai ligi pool klaasi. Vajub normaalses tempos.
IBU: ?

Aroom: Aroom on belglasele omaselt pärmine. Taustal on karamelli ja linnaseid. Veidi on tunda ka alkoholi.

Maitse: Esimene tunne on, et see õlleke on üpris tummine. Väga tugeva kehaga, aga maitse on selle juures selline õhem. Maitses on tunda klassikalist belglastele omast pärmi, karamelli, veidi puuvilju ja kergelt ka alkoholi. Pudelil räägitakse ka šokolaadist, aga mina ei oska teda maitses üles leida. Maitse on ka veidi magusale kalduv. Normaalne õlleke, aga katarsist ei too. Pigem võiks maitseomaduste poolest liigitada sügise või talve õlleks.  

Kokkuvõte: Belglasele omane joon on olemas. Tegemist on autentse Trappist õllega. Maitses ühtegi vääratust ma ei leidnud. Igati viisakas, aga mingit erilist sära ta ka silma ei toonud, võib-olla mõne aja pärast toob kerge joobe sära silma. Proovida võib teda julgelt, sest tegemist on igati korraliku õllega, mõne jaoks võib ta suisa avada ukse Belgia õllede maailma. Korralik, hea, aga mitte liiga eriline.

Hinne: 4+

Huvitav fakt: Nagu mainitud omab Autentse Trappist toote märgistust. Trappisti puhul on siis Trappistide mungaordu õllega, ehk kloostriõllega. Pudelile on ka trükitud klaasi soovitus ja õlle hoiustamise soovitus. 


Tootja infot: https://chimay.com/en/beers/chimay-blue/

Thursday, June 20, 2024

Sori Brewing - Mummon Berry Sour

Nimi: Sori Brewing - Mummon Berry Sour
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 5,5%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Sour
Hind: 2€ (Laomüük)
Eelhäälestus: Mul läks mitu hetke aega selle nime lahti hammustamiseks. Ning siis meenus, et Sori tegemiste taga on soomlased ja pilt sai selgeks. Pole ammu ühtegi Souri joonud ja arvustanud. Ootan midagi marjast ja ehk mitte liiga haput.    
Värvus: Punane (nagu vanaema tehtud punasesõstra mahl)
EBC: ?
Vaht: Kena roosakas vahuke tekkis mõne hetke püsis ja siis korraga haihtus.
IBU: ?

Aroom: Valdes ulatus ninna hapukaid marju. Üle klaasi serva on ehtne vaarika mahl. Jõuliselt vaarikane ja kerge hapuka hoiatusega.

Maitse: Ohoohohoo! Ütleme nii, et minu lootus mitte liiga haput leida purunes esimese sõõmu alguses. See on ikka jõhkralt hapu, nii et hambad krigisevad peale sõõmu. Aga ka jõuliselt vaarikane. See vaarikas on ilmselt mustikad ära söönud, sest neid on ainult mingi lõppmaitse viimase osa juures seinapeal tapeedi alt veidi näha, ometi on koostisenimekirjas mustikad esimesed. See on ikka nii hapu, et äratab ilmselt surnudki üles, aga üldiselt see hapukus muudab teiste maitsete tundmise võimatuks, aga siin on see hapu selgelt vaarikate näoga. Jääb vaid küsimus kust nad nii hapusid vaarikaid said? Värskendav mahlane ja HAPU!

Kokkuvõte: Tegelikult on suvel sellised hapukad keerutised täitsa tänuväärsed janu kustutajad. Muidugi üldiselt mulle meeldib kui sourid, lambicud ja gosed ei ole nii hapud, aga hooti mõni selline hullar on ka tore ära limpsata. Seda väga selget ja tugevat vaarikat võib siin küll esile tõsta. Ja kokkuvõtvalt võib ütelda, et minu vanaemade aedades nii hapusid vaarikaid ei kasvanud. See õlu on vaarikane ja HAPU! 

Hinne: 4-

Huvitav fakt: Proovitud partii: 698B
Valmistamisel on kasutatud mustikaid, vaarikaid ja bourbon vaniljet.
Pudeli peal on selline tekst: "This brew is like a sip of summer at grandma's, bursting with the sun-kissed sweetness of blueberries and the vibrant tang of raspberries. It's a timeless embrace of fruity delight that'll transport you to simpler times with every sip. Raise your glass to Granny's love in a can – a berrylicious journey through memory lane!"
PS! Mummo tähendab soome keeles vanaema.

Nende koduleht ei räägi kahjuks õlledest midagi. Ka e-poodi neil hetkel ei ole.

Tootja infot: Koduleht õllede kohta infot ei evi.

Monday, June 17, 2024

Meister

Nimi: Meister
Päritolu: Leedu Turustaja: (Eesti) OG Elektra AS
Taara: Plastik 2L
Alkohol: 5,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Lager
Hind: Vend sünnipäevaks tõi. Aitäh!
Eelhäälestus: No üks säästuõlle mürsk. Mis siin ikka pikalt keerutada, loodame, et vagaseks ei tee. Leedu säästu masslaager pole just asi, millest õlleelamust oodata. Ehk siiski kannatab juua.
Värvus: Heledam kuldne
EBC:?
Vaht: Veidi tekkis vahtu, aga see kadus väga kiiresti.
IBU:?

Aroom: Laagrile omaselt sisuliselt lõhnatu. Mingi õhkõrn linnaste ja humala viirg on.

Maitse: Põhiline on see, et ei olegi kõige hullem. Ilmselt selle tõttu, et maitset on minimaalselt. Mingi eriti kerge humala ja linnaste kirmetis nagu on tal küljes. Veidi tundub ala-karbos ka olema, millele ka tagasihoidlik vaht viitas. Päriselt see maitse on ikka väga vesine. Õllemaitse vesi, aga seda 5% alkoholitaseme juures. Ilmselt "ideaalne" jook inimestele, kellele ei meeldi õlle maitse, aga kuidagi tahaks ju sarve veidi soojaks saada. Selles mõttes ka üpris salakaval jook, et jooda 2 liitrit vett ja enam autoga sõita ei tohi. Päriselt, minu meelest see A.Le Coq-i - I evib rohkem maitset. Väga vesine.

Kokkuvõte: Taaskord üks väga omapärane õllelaadne toode. Kõiksugu parameetrid viitavad õllele (välja arvatud plastik pudel), aga maitset ei ole põhimõtteliselt üldse. No see nimi Meister siia küll ei sobi, see vennike ei ole isegi õpipoisi staatuses. Õlle teemaline vesi alkoholiga. Samas võib kiita, et alkohol on hästi ära peidetud. Ainus positiivne külg on see, et ebameeldivat maitset ei ole. Ah jaa, maitset ei olegi. Taaskord tuleb tsiteerida klassikuid, "It's a lot like making love in a canoe."

Hinne: 2-

Huvitav fakt: Sisuliselt täiesti maitsevaba vedelik, omab vaid vihjeid õllele.
Ilmselt viies plastmass pudelis õlu selles blogis. 
PS! "Making love in a canoe." on teisiti sõnastades "Fucking close to water."
Lisan lingi allikale: https://www.youtube.com/watch?v=JbxfFOdp-bY


Tootja infot: Tegemist on kaupluseketi brändiga, seega toote koduleht puudub.

Friday, June 14, 2024

Õllenaut / Jaanihanso - Bière Brut Vintage 2016

Nimi: Õllenaut / Jaanihanso - Bière Brut Vintage 2016
Päritolu: Eesti (Saue)
Taara: Plekk 0,5L
Alkohol: 11,8%
Algvirde tihedus: pole antud
Tüüp: Bière Brut / Bière de Champagne
Hind: Sain hea hinnaga. 
Eelhäälestus: Juba peale vaadates mõistad, et tegu peab olema peene joogiga. Loodan, et ta ongi selline oma kategoorias vähemalt keskmine ja see tähendab juba head. Ootan peent jooki.
Värvus:  Merevaik
EBC: ?
Vaht: Vaht on pigem šampuse laadne, alguses intensiivne ja vajub kiirelt.
IBU: ?

Aroom: Aroom on kergelt puuviljaveinine, mõningase humalaga ja kerge pärmi joonega. Ka alkoholi on veidi tajuda. 

Maitse: Maitse on esmalt magus ja kergelt puuviljaveinine, ent ka õlleelemente on meeldivalt palju maitses on tunda, sellist kerget humala joont. Mulle hakkab tunduma, et see on üks parimaid õllešampuseid mida ma proovinud olen. Muide ka konsistents on üllatavalt paks, ei ole selline kerge šampuse keha. Absoluutselt mõnus ja väärikas jook. Eriti meeldib mulle see, et maitses on võimalik õlut tabada. Mis üldiselt õllešampuste puhul nii kerge ei ole. On kerget puuviljaveini tunnetust, aga ka see on pigem maitseelement mitte üldine olemus. Väga ilus pidulik jook!

Kokkuvõte: Lähenesin antud luksusõllele kõrgete nõudmistega ja ta suutis ikkagi need ületada. Meeldiv õllešampus, kus õlu pole täielikult kaduma läinud. On õlut on šampust on maitset ja see kõik mõjub meeldivalt elitaarselt. Just vaatasin, et selle õlle järgmise aastakäigu isendeid on neil veel e-poes saada ja üks ühik maksab üle 30€. Samas kui nii võtta siis kuskil ööklubis võib maksta gin-toonik ca. 20€ ja kahju pole, aga poest osata pudel õlut hinnaga 34€ tundub kallis. Igal juhul korra võik selle põnevuse ära proovida, näiteks kambapeale. Sest see on meeldiv kogemus. 

Hinne: 5+

Huvitav fakt: Limited Edition pudel N0: 2385
Antud õllekesel oli parim enne 2022 aastal. ehk siis 6 aastat. Seega 2 aasta oli üle läinud, aga 2017 versioonil on säilivus ajaks antud juba 25 aastat. Seega eeldan, et antud isend oli ka alles parima tervise juures.

Tootja infot: Informatiivne koduleht neil puudub. On vaid e-pood.

Minu blogi õlleke järjekorra numbriga 1400! 

Thursday, June 13, 2024

Pühaste - Silver Series - Muda Bourbon / Maple Syrup BA

Nimi: Pühaste - Silver Series - Muda Bourbon / Maple Syrup BA
Päritolu: Eesti (Tartu)
Taara: Klaas 0,33L (vahatatud kork)
Alkohol: 12,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: BA Imperial Stout
Hind: Sain hea hinnaga!
Eelhäälestus: Traditsiooniliselt lähen Pühaste Silver Series õllele vastu kui kuninglikule pidusöögile. Seni pole ükski hõbe silt veel latti kolistanud. Muda oli juba tavalises versioonis meeldiv õlleke, eks nüüd on lihtsalt nüansirohkem ja maitsvam. Ootan naudingut.  
Värvus: Must.
Vaht: Kuigi ta valamise ajal nagu vajus klaasi siis ometigi läks täitsa ilusti vahtu. Seda pruuni vahtu sai ligi veerand klaasi. Vajus ta küll üpris kiirelt.
IBU: ?

Aroom: Aroom on esimese hooga üpris terav, selgelt on tunda burbooni nurkasid ja kõrbenud suhkrut, selle esimese okastraadiga seina taga keerleb aga tume must kohv. Kokkuvõtteks on ta üsna isuäratav.

Maitse: Esmalt pean mainima, et see klaasi vajumise mulje oli õige. Konsistentsilt on ta liim. Maitse algab magusmõrkjalt ja kergelt alkoholiselt. Ohtra suhkruga kohv, tilga viskiga. Siis hakkab see burboon veidi mõjule pääsema, aga vahtrasiirup sõidab tast teerulliga üle. Keskmaitse läheb ikka uljalt magusaks. Kui magus vajuma hakkab kerkib tuhast taas burboon. Ja lõppmaitses ongi selline magusamälestusega burbooni hõng. Nagu ma arvasin kuninglik magustoit. Magusat on ikka mitu ringi üle võlli, aga mulle meeldib. 

Kokkuvõte: Mudast on tehtud mudasiirup, aga põhimõtteliselt on kõik need andmed ka pudelipeal nimena kirjas. Eriti ilus on ka see vaskne pärlmutter vaha, millega kork on kaetud. Selle õlle viskoossus on selline, et ta klaasis lainetab ka teistmoodi. Ma arvan et see on üks magusaimaid Imperial Stoute, mida ma joonud olen ja ma olen joonud ikka päris magusaid. Kui teile tundub, et osad Imperial Stoutid on liiga magusad, siis see õlleke pole teie jaoks, aga Maiasmokad! Vaadake siia! See on nii magus, et võib serveerida ilmselt koos klaasi veega.

Hinne: 5

Huvitav fakt: Õlleke on veetund aega vahtrasiirupi- ja burboonivaatides.
Võib olla, et kõige magusam õlu, mida olen proovinud.

Tuesday, June 11, 2024

Sori Brewing / Borg Brugghús / Tanker - Window Weather

Nimi: Sori Brewing / Borg Brugghús / Tanker - Window Weather
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 10,5%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Oak Aged Rye Wine / Rye Wine / Rukkivein
Hind: 1€ (Laomüük)
Eelhäälestus: Seda korda on siis Sori teinud suisa kolme osapoolega collabrew. Island ja Eesti 2x kohtuvad. Rukkiveinid võivad olla õite peened joogid, eriti kui nad on tammevaadis aega veetnud. Ootan põnevat elamust.
Värvus: Pruunikasmust 
EBC: ?
Vaht: Väga palju teda ei tekkinud ja see mis tuli vajus üpris kiirelt. No aga mis sa ikka veinilt ootad.
IBU: ?

Aroom: Valades tagus jõuliselt tugevat alkoholi sõõrmetesse. Nagu oleks konjaki klaasi nuusutanud. Üle klaasiserva on see aroom üllatuslikult palju mõnusam. Selline magus ja šokolaadine, ning ainult kerge konjaki vihjega. Lõhnab pöörase magustoidu järele.

Maitse: See on täitsa huvitav. Konsistents pole paks, vaid selline keskmine. Peale esimest väikest sõõmu võiks maitses nagu mett tunda. Maitse on alguses väga mõnusalt mahe ja siidine, sealgi oleks tunda nagu mett, šokolaadi ja oot-oot nagu kummelit oleks, lisaks veel kerget konjaki hõngu, mida ma võin puhtalt tamme tõttu tunda. Muide midagi sellist, mida võiks rukkiks pidada, ma maitses ei taju. Ma tegelikult eeldasin midagi nurgelisemat, aga see on selline siidikindaga pai. See on ka päris magu, aga sellele ei pööra nagu alguses tähelepanu, sest see magusus sobib komplekti. Taaskord õlleke, mille iga lonksu eel sulged silmad. Rahustav, malbe ja meeldiv. Seda on ilus juua. Meeldiv mahemagustoit.

Kokkuvõte: Pean tõdema, et see õlleke veidi laiendas mu arusaama rukkiveinist. Minu kujutlustes oli rukkivein seni selline kergelt hapukas, üpris terava alkoholinurgaga jook, aga antud isendil oli terav alkoholinurk vaid valamise ajal õhus. Siis see nagu vajus laiali. Hetkel avastasin et õlle parim enne oli 5 aastat tagasi. Ma arvan et see üleajateenimine on talle tugevalt kasuks tulnud. Sest teadupoolest seismine võtab õllel nurgad maha ja mulle tundub, et siin on see ainult kasuks tulnud. Mõnus sujuv kulgemine. 
 
Hinne: 5+ 

Huvitav fakt: Proovitud partii: 148.
Pudelil olevast infost ei saagi täpsemalt aru, kas kasutatud on tammevaate või lihtsalt tamme puitu, maitse nüansi lisamiseks. Valmistamisel on kasutatud 40% Soome rukkist ja köömneid. 
Ma polegi vist varem kolme osapoolega koostööõlut joonud. Tanker ilmselt tutvustamist ei vaja, aga Borg Brugghús asub Islandil (loomulikult Reykjavikis). 
Õlle parim enne  (BB) oli 14. 05. 2019 Ehk siis viis aastat ja üks kuu tagasi, aga ma arvan, et aeg on talle teinud väga palju head. Kahjuks pole teda parimas löögivormis proovinud, aga võib olla ka õnneks.

Pudelil on tekst: "Brewed in collaboration with (Borg Brygghús & Tanker) people, who all understand the meaning of “window weather”. Whether it’s Estonia or Iceland, often the day appears pleasant from inside the house, but in reality it’s shockingly cold and windy at the outside. Stay inside and enjoy this warming, sweet and balanced rye wine."

Nende koduleht ei räägi kahjuks õlledest midagi. Ka e-poodi neil ei ole.


Tootja infot: Koduleht õllede kohta infot ei evi.

Monday, June 10, 2024

Karjala 5,2

Nimi: Karjala 5,2
Päritolu: Soome (Helsingi)
Taara: Plekk 0,33L
Alkohol: 5,2%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Lager
Hind: Isa andis. Aitäh!
Eelhäälestus: Ma vist ei olegi Karjalat jooma sattunud, sest kuna üldiselt müüakse seda Eestis vist kasti mõõdus. Esimesed mälestused selle õlle olemasolust on 90-nendatest kui sai õllepurke kogutud, siis oli ka Karjala purk olemas. Aga hetkel loodan joodavat masslaagrit. 
Värvus: tumedam kuldne.
EBC: 12
Vaht: Ilus veerandklaasine vahumüts tekkis. vajub rahulikus tempos.
IBU: 21

Aroom: Aroom on laager õllele omaselt tagasihoidlik, ent kerge humala hingus on siiski olemas. Võiks ütelda, et seda aroomi on üle keskmise masslaagri taseme.

Maitse: Maitse reedab, et õlleke on veidi kangem laager õlleke, näiteks võrreldes A.Le Coq - Specialiga, mis mõjub maitselt lahjemana kui tegelikult on. Humalat on maitses normaalselt, aga jah selline kerge kangema õlle tundmus on maitses. Samas on maitsetki veidi rohkem kui keskmisel masslaagril. Võiks isegi ütelda, et tal on mingil määral oma nägu olemas. Sellist masslaagrit võiks isegi aegajalt juua. Normaalselt joodav õlleke.

Kokkuvõte: Laias laastus täiesti joodav õlu. Veidi see kange õlle tunne tekitab kahtlusi, samas ilmselt selle tõttu on tal ka veidi rohkem maitset. Nagu mainisin, et hetkel tundub tal suisa oma nägu olemas olema, mis on masslaagri puhul juba väga hea märk. Lemmikut hulka ta ei tõuse ja kuna teda meil väga saada ka pole, siis lähiajal temaga ilmselt rohkem ei kohtu, aga eemale ma temast ka kindlasti hoidma ei hakka. 

Hinne: 4-

Huvitav fakt: Minu mäletamist mööda on sellel õllel ka erinevaid purgikujundusi.
Hetkel on Karjala õllena Soomes müügis 3 erineva kangusega varianti. 0,0, 5,2 ja 8,0.
Toodab siis teda Soome joogitootja Hartwall.

Saturday, June 8, 2024

Lehe / Smedsbo Slott - European Pale ALE Sauternes BA

Nimi: Lehe / Smedsbo Slott - European Pale ALE Sauternes BA
Päritolu: Eesti (Keila)
Taara: klaas 0,33L
Alkohol: 18,5%
Algvirde tihedus: 27,7P
Tüüp: European Pale ALE Sauternes BA
Hind: 4,87€ (pant hinnas).
Eelhäälestus: Lehe härradele on ikka meeldinud see vikatite sepistamine. Õlu, mille kangus läheneb 20 protsendile. Samas on need reeglina ka head olnud, sest midagi pole teha, alkohol on maitsetugevdaja. European Pale ALE selline määratlus kohe ei ütlegi nagu midagi, ilmselt esmakogemus. Loodan mingit ägedat kanget õlut, millele vaat annab huvitava lisa vindi.
Värvus: Tumepruun
EBC: ?
Vaht: Vahumütsike tekkis kerge ja oli ka lahkumisel kiirustav.
IBU: ?

Aroom: Aroom on alkoholine, kergelt hapukas ja vaadi puhul arvaks, et viski mitte vein. Mingis aspektis meenutab see aroom leivasuppi.

Maitse: Hohoohooo! Maitse algab otse ja konkreetselt alkoholiga, siis keerab üle magushapukaks, ent alkohol jätkab oma võidukäiku omandades uusi varjundeid. Teises etapis on see maitse nagu leivasupp, millesse on valatud õunaveini ja puistatud veidi kaneeli. Lõppmaitses tekib tunne, nagu pikutaksid palaval päeval peadpidi veinitünnis. Veinine tunne on ja soe on olla, aga veini pole joonud. See on pigem selline dessert õllenaps. Väga ekstreemne, aga kuidagi ei saa ütelda, et halb oleks. See on puhas friigikas. Väga huvitav maitsekogemus.   

Kokkuvõte: Mürsk. Selline nõukogude liidus valmistatud mürsk. Näeb küsitav välja, vajab väga oskusliku käsitsemist, aga vastase elavjõu vähendamise plaanis teeb oma töö ära. Kogu oma veidruse juures siiski üpris põnev agregaat. Muidugi praegusel hetkel võib minus juba alkohol rääkida. Kui sa oled masslaagreid jooma, siis ära seda tapariista puutu, sa ei saa aru, mis see on ja ta võib osutuda Kalevipoja mõõgaks. Samas ekstreemsuste otsijatel soovitan kindlasti proovida see on väga huvitav. Tore, et leidub selliseid hulle katsetajaid. Ta on küll täitsa hea ja huvitav, aga ma usun, et ma teda endale rohkem ei hangi. Liiga ekstreemne ja seda isegi minu jaoks. 

Hinne: 5-

Huvitav fakt: European Pale ALE tundub olema välja mõeldud õllestiil. Sauternes, see(need) vaat, milles õlleke aega veetis on vein, täpsemini prantsuse päritolu magus vein.
Partii number: 815
Õlleke on valminud koostöös Smedsbo Slott pruulikojaga, mis asub Rootsis.
Kuna tänapäeval on kahjuks üldine lugemus kesine, siis mainin ära, et Kalevipoja mõõk raius Kalevipojal jalad alt. 

Tootja infot: Kahjuks antud tootel infoleht kodukal puudub. On vaid e-poe link. 

Friday, June 7, 2024

Sori Brewing / Sofia Electric Brewing - Electric Cake

Nimi: Sori Brewing / Sofia Electric Brewing - Electric Cake
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 11,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Banitsa Imperial Stout / Imperial Stout
Hind: 2€ (Laomüük)
Eelhäälestus: Taaskord Sorilt üks collaboration beer, mis on valminud koos Sofia Electric Brewing-uga. Kujunduski on väga särtsakas ja metallne. Õlleke on tehtud Bulgaaria mee, Eesti õunte ja kreeka pähklitega. See kõlab tõesti koogi moodi ja eeldatavalt magusa koogi moodi. Ootan maiustust. 
Värvus: Must 
EBC: ?
Vaht: Pidi teda ikka veidi meelitama, et vahtu saada, aga lõpuks läks ilusti. Kuna pruunikas vahumütsike tekkis ja ei kiirustagi lahkumisega.
IBU: ?

Aroom: Juba valamise ajal hiilis ninna õunakoogi tundmust. Selline värskete õunte ja kaneeli( ilmselt mõtlesin ise juurde) tunne. Üle klaasiserva nuusutades... Ohohohooo, no kohe saab maiustada! Ka üle klaasiserva on õunu ja kaneeli ja kohvi ja mandleid ja veidi mett... Süljenäärmed tukslevad valuliselt. 

Maitse: Huultele langeb raske mass, nagu kurvika pruuni tüdruku suudlus. Seejärel läheb suus lahti maitsetemöll. Algab maitse mõrkjasmagusalt ja kohviselt, mõrkjust annab ilmselt veidi juurde ka kreeka pähkel ja magusas pooles on kerge õunaveini tunnetus, seejärel saab magusus veidi sõnaõigust juurde, aga mõrkjus jääb ka kergelt mängima. Keskosa ongi umbes nagu veidi panni külge kõrbenud õunakoogi põhi, osa suhkrut on muutunud karamelliks ja osa on päris ära põlenud. See õlleke kiigub magusa ja mõrkja piiril nagu kaunis köietantsija, kord kaldub veidi ühele poole siis jälle veidi teisele poole, aga kogu aeg on ilus vaadata. Ma eeldan, et ta IBU number oleks päris kõrge. Aroomi järgi eeldasin, et maitses on rohkem õuna, aga on ainult viited ja mett nagu polekski. Aga tervik on kuninglik. Iga sõõmu ajal sulgen silmad. Oivaline!

Kokkuvõte: Taaskord võib tõdeda, et väga edev etikett pudelil ei jäänud laeks, vaid oli alles algus. See on tõeline magustoit magusa ja mõrkja vahel balansseeriv hõrgutis. Mõrkjat on üpris palju, aga ka magusat on kuhjaga ja nad ei trügi vaid lubavad teineteisel kordamööda oma etteasted ära teha. Nagu mingi tantsu väljakutse "battel". Mingil hetkel hoidsin klaasi käes ja lihtsalt vangutasin pead. Ei oskagi nagu muud lisada. Kuninglik!
 
Hinne: 5+ 

Huvitav fakt: Proovitud partii: 649.
Valmistamisel on kasutatud Bulgaaria mett, Eesti õunu ja kreeka pähkleid.
Sofia Electric Brewing pruulikoda asub loomulikult Bulgaarias Sofias. 
Silt on prinditud sellisele nö. laser paberile, mis tundub hõbedane, aga erinevate nurkade all muudab värvi.
Nende koduleht ei räägi kahjuks õlledest midagi. Ka e-poodi neil ei ole.


Tootja infot: Koduleht õllede kohta infot ei evi.

Wednesday, June 5, 2024

Põhjala - Tume Laager

Nimi: Põhjala - Tume Laager
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Plekk 0,44L
Alkohol: 5,0%
Algvirde tihedus: 11,7°
Tüüp: Dark Lager 
Hind: 1,69€ + pant
Eelhäälestus: Selle sarja Punane Laager ja lihtsalt Laager õlu olid täitsa joodavad õlled. Ei midagi erilist aga sellised tublid neljalised. Loodan, et see tase jätkub. Loomulikult olen valmis üllatuseks, aga tumeda laager õlle puhul ootuseid väga kõrgeks ei kruvi.
Värvus: Mustjaspruun.
EBC: ?
Vaht: Vahtu läks päris viisakalt ja seda sai umbes pool klaasi. Püsib täitsa normaalselt.
IBU: 40 (Ohhoo!)

Aroom: Aroom on kergelt karamelline ja viljane, ehk siis linnaseline.

Maitse: Tohohh, olemus on törts rammusam kui ootasin. Maitse algab sellise jõulise mõrkjaks kõrbenud karamelliga, mis annab õllele tublisti keha. See vajub juba veidi rohkem sellisek kergelt röstiseks tundmuseks, aga mõrkjus jääb mängima. Lõppmaitse on selline mahemõrkjas vajumine. tundub, et see nende IBU väärtus võib suhteliselt õiges kohas olla. Või noh kindlasti on, aga selles õlles pääseb ka mõrkjus esile. Pean tõdema et olen meeldivalt üllatunud. Mõnusalt joodav Tume Lager õlu, mis veidi eristub omasugustest.

Kokkuvõte: Ei tea, kas asi on selles, et läksin madala latiga katsele, aga sooritus üllatas meeldivalt. Jah, ta on tume laager, aga erinevalt paljudest teistest ta suudab ikkagi Tõmmust Hiiust eristuda, seda just oma meeldiva mõrkjuse ja tugevama keha poolest. Ning see ei olegi nii väike asi kui esmalt võib tunduda. Ehk siis hindest viis jääb puudu vaid minu isiklik jahedavõitu suhe antud õlletüübiga. 

Hinne: 4+

Huvitav fakt: Proovitud partii: kas NO602.
Selles lihtsa õlle kolmikus on veel Laager ja Punane Laager.


Tootja infot: https://pohjalabeer.com/et/