Tuesday, June 11, 2024

Sori Brewing / Borg Brugghús / Tanker - Window Weather

Nimi: Sori Brewing / Borg Brugghús / Tanker - Window Weather
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 10,5%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Oak Aged Rye Wine / Rye Wine / Rukkivein
Hind: 1€ (Laomüük)
Eelhäälestus: Seda korda on siis Sori teinud suisa kolme osapoolega collabrew. Island ja Eesti 2x kohtuvad. Rukkiveinid võivad olla õite peened joogid, eriti kui nad on tammevaadis aega veetnud. Ootan põnevat elamust.
Värvus: Pruunikasmust 
EBC: ?
Vaht: Väga palju teda ei tekkinud ja see mis tuli vajus üpris kiirelt. No aga mis sa ikka veinilt ootad.
IBU: ?

Aroom: Valades tagus jõuliselt tugevat alkoholi sõõrmetesse. Nagu oleks konjaki klaasi nuusutanud. Üle klaasiserva on see aroom üllatuslikult palju mõnusam. Selline magus ja šokolaadine, ning ainult kerge konjaki vihjega. Lõhnab pöörase magustoidu järele.

Maitse: See on täitsa huvitav. Konsistents pole paks, vaid selline keskmine. Peale esimest väikest sõõmu võiks maitses nagu mett tunda. Maitse on alguses väga mõnusalt mahe ja siidine, sealgi oleks tunda nagu mett, šokolaadi ja oot-oot nagu kummelit oleks, lisaks veel kerget konjaki hõngu, mida ma võin puhtalt tamme tõttu tunda. Muide midagi sellist, mida võiks rukkiks pidada, ma maitses ei taju. Ma tegelikult eeldasin midagi nurgelisemat, aga see on selline siidikindaga pai. See on ka päris magu, aga sellele ei pööra nagu alguses tähelepanu, sest see magusus sobib komplekti. Taaskord õlleke, mille iga lonksu eel sulged silmad. Rahustav, malbe ja meeldiv. Seda on ilus juua. Meeldiv mahemagustoit.

Kokkuvõte: Pean tõdema, et see õlleke veidi laiendas mu arusaama rukkiveinist. Minu kujutlustes oli rukkivein seni selline kergelt hapukas, üpris terava alkoholinurgaga jook, aga antud isendil oli terav alkoholinurk vaid valamise ajal õhus. Siis see nagu vajus laiali. Hetkel avastasin et õlle parim enne oli 5 aastat tagasi. Ma arvan et see üleajateenimine on talle tugevalt kasuks tulnud. Sest teadupoolest seismine võtab õllel nurgad maha ja mulle tundub, et siin on see ainult kasuks tulnud. Mõnus sujuv kulgemine. 
 
Hinne: 5+ 

Huvitav fakt: Proovitud partii: 148.
Pudelil olevast infost ei saagi täpsemalt aru, kas kasutatud on tammevaate või lihtsalt tamme puitu, maitse nüansi lisamiseks. Valmistamisel on kasutatud 40% Soome rukkist ja köömneid. 
Ma polegi vist varem kolme osapoolega koostööõlut joonud. Tanker ilmselt tutvustamist ei vaja, aga Borg Brugghús asub Islandil (loomulikult Reykjavikis). 
Õlle parim enne  (BB) oli 14. 05. 2019 Ehk siis viis aastat ja üks kuu tagasi, aga ma arvan, et aeg on talle teinud väga palju head. Kahjuks pole teda parimas löögivormis proovinud, aga võib olla ka õnneks.

Pudelil on tekst: "Brewed in collaboration with (Borg Brygghús & Tanker) people, who all understand the meaning of “window weather”. Whether it’s Estonia or Iceland, often the day appears pleasant from inside the house, but in reality it’s shockingly cold and windy at the outside. Stay inside and enjoy this warming, sweet and balanced rye wine."

Nende koduleht ei räägi kahjuks õlledest midagi. Ka e-poodi neil ei ole.


Tootja infot: Koduleht õllede kohta infot ei evi.

No comments:

Post a Comment