Monday, May 30, 2022

Pühaste - Dekadents

Nimi: Pühaste - Dekadents
Päritolu: Eesti (Tartu)
Taara: Plekk 0,33L
Alkohol: 11,2%
Algvirde tihedus: 27,2P 
Tüüp: Imperial Stout
Hind: Pruulmeister saatis. Aitäh!
Eelhäälestus: No nimi on juba intrigeeriv, kas leiame sellest purgist uusi vorme? Üldiselt on muidugi Pühaste Imperialid ennast ammu ära tõestanud, aga alati on lootus üllatuseks.
Värvus: Must
Vaht: Ilus pruun vaht täitis ligi pool klaasi ja vajub mõnusas tempos.
IBU: ?

Aroom: Juba ma tunnen mingit mõnusat magusat šokolaadikoogi lõhna ja selles koogis on ilmselt kirsid sees. Ning loomulikult on kogu see krempel kaetud paksu kakaoglasuuriga.

Maitse: Esimesest sõõmust peale hakkas dekadent minus naeratama. Kusjuures mõnusalt magus, aga ei ole väga paksu konsistentsiga. Selle kõrvale tahaks tsiteerida mõnd lõiku Tšehhovi näidendist "Kajakas." Ilmselt seda Treplevi etenduse teksti,  "Oo teie auväärsed muistsed varjud, kes te hõljute öisel ajal selle järve kohal. Uinutage meid magama ja ilmugu meile unes see, mis on 200 000 aasta pärast..." Selle etenduse kohta ütleb hiljem Arkadina (Treplevi ema) dekadentlik jamps. Muide mulle tundub, et Tšehhov ongi selle etenduse tekstiga pilanud "uute vormide" otsijaid. Oh issand. Kaldusin täielikult teemast kõrvale...  
Et siis see õlleke on mõnusalt magus, aga ei muutu imalaks. See paksus aste on ka mõnus. Muide aroomis kirjeldatud kook ongi maitses ilusti olemas. Ning kuna see õlleke pole liiga magus, siis on ruumi ka kõigil maitse nüanssidel avaneda. Ärge nüüd valesti aru saage, ta on magus aga see on oivaline! See on magustoit, millega sa pead eemalduma seltskonnast, et lihtsalt keskenduda selle nautimisele.


Kokkuvõte: Veel üks jumalik dessert vedelal kujul. Mis eriti rõõmu teeb, see on Pühastel liigimääratluse all "Põhisortiment". Ehk siis seda võib leida hea õnne korral ka laiemast kaubandusvõrgust. Ah et kas ma ka uusi vorme leidsin? No ütleme nii, et see vorm seisab lähedal täiusele ja siis ei ole uus vana skaala oluline. Suurepärane magustoit klaasis.

Hinne: 5+

Huvitav fakt: Muide oma õpetaja töös ma hiljuti avastasin, et gümnasistid ei tea, mis on dekadents. Defineerime siis ära: "Dekadents on (kultuuri) allakäik, langus, mandumine.
Kirjanduses kasutatakse dekadentsi nimetust 19. sajandi lõpu kultuuri- ja kirjandusvoolu kohta, mida iseloomustavad pessimistlik, isegi nihilistlik meeleolu, estetism ja sümbolism. Romantistide naiivne kiindumus loodusesse ja loomulikku heideti kõrvale ning selle asemel hakati idealiseerima kunstlikku ja tehtut. Algselt tarvitasid seda nimetust kriitikud, et halvustada kirjandusringkondades valitsevat uut meeleolu, kuid see võeti peagi uhkusega kirjanike endi poolt kasutusele." Allikas: Wikipedia
 
Proovitud partii: 424.

Tootja infot: https://puhastebeer.com/tooted/pohisortiment/dekadents

No comments:

Post a Comment