Wednesday, May 11, 2022

Pühaste - Momentum

Nimi: Pühaste - Momentum
Päritolu: Eesti (Tartu)
Taara: Plekk 0,33L
Alkohol: 12,0%
Algvirde tihedus: 30P 
Tüüp: Imperial Baltic Porter
Hind: Pruulmeister saatis. Aitäh!
Eelhäälestus: Ma nagu läbi hägu mäletan, et kunagi kuskil keegi andis proovida, aga ma võin ka eksida. Aga mustikatega Imperial Porter kõlab ju väga huvitavalt.
Värvus: Must
Vaht: Ta poolenisti venis klaasi, seega väga hästi vahtu ei tekkinud. Ja see mis tekkis kadus üpris kiirelt.
IBU: ?

Aroom: Juba valamise ajal viskas kerget mustikat. Klaasi servalt tuleb vastu mustikašokolaad.

Maitse: Esimese sõõmu alguses sain kohe aru, et mu tundmus klaasist väljavenimise kohta oli tõene. Tõsine kissell, mõnusalt paks ja rammus. Kangastub pilt lapsepõlvest vanaemajuures, kus pakutakse pannkooke mustikamoosiga. Moos on keetes mingil hetkel õige pisut kippunud  põhja kõrbema. Oma paksu konsistentsi kohta ei ole ta ülearu magus, vaid selline magushapukas. Ma ütleks, et see maitse on mõnusalt tasakaalus ja kõik, kes on kodust mustikamoosi söönud saavad nostalgialitaka. Lihtsalt oivaline jook.

Kokkuvõte: Taaskord üks mõnus magustoit metsamarjadega. Seda õlut võib suure seltskonnaga pitsidest ka juua, sest sõõmud on väiksed ja kogu krempel on külluslik, jäme keha ja jõuline maitsemöll. Mustikate peal tehtud Lambic mulle väga elamust ei andnud, aga sellises sätungis on see oivaline. Just see vanaema mustikamoos mis veel pikalt järelmaitsena suus keerleb. Tasub proovida.   

Hinne: 5+

Huvitav fakt: viimaste aastate kontekstis tunned ennast peale selle õlle joomist korraliku kodanikuna, ah et miks.  Sest harilik metsamustikas on ladinakeeles "Vaccinium myrtillus", rõhk siis esimesel sõnal. Eks mustikat ole juba vanarahvas metsa arstirohuks pidanud ja kõhumurede korralgi kippus vanaema mustikamoosi pakkuma.  

PS! Sportmängudes nimetatakse momentumiks seda kui kellegi käes on antud ajahetkel initsiatiiv. 

Proovitud partii: 428.

Tootja infot: https://puhastebeer.com/olled/hooajalised/momentum

No comments:

Post a Comment