Saturday, February 24, 2024

Lehe - 1839

Nimi: Lehe - 1839
Päritolu: Eesti (Keila)
Taara: klaas 0,33L (Šamapa pudel)
Alkohol: 9,5%
Algvirde tihedus: 19,6P
Tüüp: East India Pale ALE /  EIPA
Hind: 7,80€ + pant
Eelhäälestus: No välja näeb ta pidulik ja eksklusiivne, loodetavasti on maitse ka pakendit väärt.
Värvus: Kuldne
EBC: 9
Vaht: Läks vahtu kergelt ja vaht kadus kiirelt.
IBU: 80

Aroom: Aroom on kuidagi väga veinine. Veidi on ka vettinud puidu tunnetust aroomis, ilmselt tammevaadis veedetud aja mälestused. Mingi soola aimdus on ka sellesse lõhna kuidagi põimitud.

Maitse: Pagan võtaks, see on keeruline, ma ei saa kohe aru kas väga halb või väga hea. Algab maitse selle vettinud puiduga, aga seejärel keerab kuidagi mesiselt magusaks, siis vahele siputatakse sõrmeotsatäis soola ja lõpust kerkib selline üpris tubli mõrkjus. Tavalise laager õlle jooja võib see küll ära ehmatada.
Ta on küll väga omapärane, aga siiski pigem mitte minu maitse.

Kokkuvõte: Ütleme nii, et väga huvitav. Omapära on sel õllel kamaluga ja põnevat maitsespektritki. Aga kas kogu see kompott ka meeldida võib, seal juba tekib tõsisem lõhe. Kindlasti on ka sellel õlle omad fännid olemas, aga ma millegipärast eeldan, et neid pole palju. Mina tahaksin antud õlut kiita kui põnevat katsetust, aga üle ühe pudeli seda ei prooviks. Proovid ära, saad teada ja lähed eluga edasi. Ometigi pole tegu halva õllega, lihtsalt väga jõuliselt omapärasega. 

Hinne: 4

Huvitav fakt: Partii nr. 1. Huvitav, kas tegu on päriselt Lehe esimese õllega?  
Parim enne lõppes tal eelmise aasta lõpus, aga ma usun, et sellise õlle puhul see suurt rolli ei mängi. Aga enam pole teda e-poes saada.
Ta on siis veetnud aega tammevaatides.
Kodulehel on antud kirjeldus: "See ei ole sinu isa IPA, see on su vana-vana-vana-isa IPA. Pruulitud nii nagu seda 19 sajandi alguses ikka tehti. Burtoni vee ja ohtra East Kent Golding humalaga. Troopilist merereisi ei hakanud me ette võtma, küll aga küpsesid vähesed tammevaadid kogu meie kuuma suve õues, saades osa nii kuumast päikesest kui jahedatest öödest. Ajastule kohaselt võttis aastapikkusest küpsemisest osa ka brettanomyces claussenii. Tänapäeva IPA’ga see õlu ei sarnane, aga eks elu olegi edasi läinud. 19 saj. alguses ei olnud ei nutitelefone ega Internetti, elektrist rääkimata."

No comments:

Post a Comment