Wednesday, May 29, 2024

Põhjala - Kodu

Nimi: Põhjala - Kodu
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 10,6%
Algvirde tihedus: 27°
Tüüp: Imperial Baltic Porter
Hind: 3,69€ + pant
Eelhäälestus: Üldiselt on ju Põhjala tumedatest Imperial õlledest ainult head kogemused. Siin on ju kõik sama moodi, aga nimi on väga pretensioonikas valitud. No vaatame, kas tekib Kodu tunne. Ootan igatahes maiustust.
Värvus: Must.
Vaht: Vahtu ma teda sisuliselt ei saanudki. Ehk tähendab see tummist jooki.
IBU: 45

Aroom: Aroomis kerkib esile kõigepealt must kohv ja siis törts alkoholi. Huvitaval kombel viited magusale aroomis puuduvad.

Maitse: Oo jaa konsistents on tõsiselt paks, pikema sõõmu pead keskelt igaks juhuks pooleks hammustama. Kehagi on õllel rammus. Maitse tervikuna on väga vaoshoitud, ütleksin eestlaslikult konservatiivne. Maitses on peale kohvi ka üllatavalt palju alkoholi tunda, ning kuskil lõppmaitses ujub välja kerge rukkine joon. Aga kogu oma soliidses tagasihoidlikuses on see võimas kere ikka tõsiseks tapperiks, mis suunurgad ülespoole taob. Ma isegi julgeks väita, et see õlleke pole väga magus, või noh magus on, aga hullult magus mitte. Meeldivalt raske ja mahe. 

Kokkuvõte: Vaikse olekuga ja raske sammuga, aga kui valesti temaga käituda, siis võib põrguliseks kätte minna. Sisuliselt õlu nagu Kalevipoeg. Seega võib tõdeda, et "Kodu" on saavutatud küll. Pudelilt võib lugeda, et õlu on tehtud iseseisvuspäeva tähistamiseks ja sisaldab ka rukkilinnaseid. Esiteks on stiili väga hästi tabatud, aga ma pean tõdema, et isegi nõnda pretensioonika nime tabamisega on siin ideaalselt täppi pandud. Talle on antud 4 aastat säilivusaega ja ma usun, et ta suudab selle aja ilusasti vastu panna.  Poodides peaks veel olema. Ma ilmselt panen mõne keldrisse tallele.

Hinne: 5+

Huvitav fakt:  Õlleke, mis peale stiili tabab ka oma nö. ristinime.
Proovitud partii No: 621.
PS! See õlleke võidab kindlasti soojenedes maitsenüansse juurde. 


No comments:

Post a Comment