Friday, September 20, 2024

Õllenaut - Lumelausuja 2023

Nimi: Õllenaut - Lumelausuja 2023
Päritolu: Eesti (Tänassilma)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 7,9%
Algvirde tihedus: 20
Tüüp: Foreign Stout
Hind: Sõber tõi sünnipäevaks. Aitäh, Martti.
Eelhäälestus: Õllenaut on juba tuntud tegija ja nad oskavad ka päris head õlut teha. Foreign Stout võiks olla üks muhe matsakas suutäis. Huvitaval kombel pole ma seni veel ühegi Lumelausja õllega kohtunud. Ootan mõnusat õlleelamust. 
Värvus: Must
EBC: 78
Vaht: Väga ilus beež vahumüts tekkis, seda sai umbes 2/5 klaasi. Püsib see müts eeskujulikult.
IBU: 80 

Aroom: Vahu müts on nii korralik, et suudab isegi aroomi kinni hoida. Aroomist hõngub siiski kohvi ja midagi, mis meenutab mulle värskeid herneid. Aga üldjoontes on aroom üllatavalt tagasihoidlik.

Maitse: Konsistents tundub keskmiselt paks. Maitse on selline raske ja sume, ühtegi kriiskavat nooti temas ei ole. Olemus on tume mõru šokolaad. Mõrkjuse lisa aspektid rulluvad lahti järelmaitses. Magusa poolest on ta pigem tagasihoidlik. Ta tuleb sulle peale nagu suur sametine teatri aks (see on siis küljekardin laval). Selles maitses on midagi kuninglikult malbet ja rahulikku. Suur ja võimas, aga räägib sinuga rahuliku pehme häälega. Kuigi ta ei evi mingeid vigureis siis ometi on ta väga nauditav. Meeldivalt rammus ja sametine õlu. 

Kokkuvõte: Ma ütleksin, et vägev. Otse ja omadega aus õlu. Ei mingeid vigureid, aga lihtne nauding. Kindlasti talve õlu. vastab igati mu ettekujutusele Foreign Stoutist. Massiivne rahulik ja meeldivalt mõrkjas. Ka pole liiga magus, mida osad võiksid karta. Kindlasti sobilik ühe ilusa talve õhtu, või ka sügisõhtu kaaslaseks. Kujutan, ette kuidas istud hilissügisel kodus, avad Lumelausuja ja poole klaasi peal hakkab lund sadama. Kõlab ju hästi. Soovitan proovida.

Hinne: 5+

Huvitav fakt: Õllenaut on teinud Lumelausujat juba mitmeid aastaid. Hetkel peaks ka 2022 aasta variant saadaval olema. Säilivust on antud talle 5 aastat.
Kiitus ka selle eest, et EBC ja IBU parameetrid on pudelil ilusti kirjas. 
Etiketi kujundus on ebaõllenaudilikult värviline ja ilus.
Ma pole küll mingi sommeljee, aga arvan, et ühe ahjuprae juurde sobiks ta hästi. 
Sel korral on tekkinud huvitav järjepidevus. Eelmine Õllenaudi õlu mida ma proovisin oli partiist 753.
Proovitud partii: 754.

Tootja infot: Õllenaudil on kahjuks ainult e-pood. 

Monday, September 16, 2024

Żywiec - Jasne Pełne

Nimi: Żywiec - Jasne Pełne
Päritolu: Poola (Żywiec)
Taara: Plekk 0,5L
Alkohol: 5,5%
Algvirde tihedus: Pole antud.
Tüüp: Lager
Hind: Isa andis. Aitäh!
Eelhäälestus: No selline nähtus nagu Poola masslaager ei pan üldiselt neelusid käima. Samas ka sellest rubriigist võib tulla meeldivaid üllatusi. Loodan joodavat laagrit.
Värvus: Kuldne
EBC: ?
Vaht: Ilus neljandik klaasi vahumüts tekkis, aga põgenes üpris kiiresti.
IBU: ? 

Aroom: tavaline tagasihoidlik laager õlle lõhn, kergelt humalane ja ka kerge linnaste äärega.

Maitse: Okei. Maitse on see, mida ma kartsin. Esimene mõte on ebameeldiv. Selline alkoholine ja imelikult valesti mõrkjas. Tõesti selline vilets, või isegi ebameeldiv masslaager. Ma julgen väita, et meie masslaagrite lipulaevad on isegi talutavamad. Väga nigel vedelik.

Kokkuvõte: Kahjuks ilmnes, et antud vedelik, vastab minu ettekujutusele keskmisest Poola masslaagrist. Päriselt see vedelik on raskesti talutav. Ilmselt täispeaga kannataks juua, aga see on ka kõik. 

Hinne: 1

Huvitav fakt: Üks promotekst viitab nagu kasutatakse vai kolme komponenti, aga teine leht lisab juurde, et kasutatakse ka humalaekstrakti. Noh nagu ikka masslaagrites.
Õlle nimi Jasne Pełne tähendab otsetõlkes "muidugi täis".

Tootja infot: https://strona.zywiec.com.pl/produkty/zywiec-jasne-pelne/
Teine leht: https://grupazywiec.pl/en/marki/zywiec-jasne-pelne/

Friday, September 13, 2024

Viljandi Vaadimees - Vurle

Nimi: Viljandi Vaadimees - Vurle
Päritolu: Eesti (Viljandi)
Taara: Plekk 0,44L
Alkohol: 5,2%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Milk Stout
Hind: Sõber tõi sünnipäevaks. Aitäh, Martti!
Eelhäälestus: Siiani on mul Vaadimehega ainult positiivsed kogemused. Loodan, et see jätkub. No ja Milk stout on stiil, mis mulle pätis meeldib. Ootan mõnusat mahedat õlleelamust.
Värvus: Must 
EBC: ?
Vaht: Ilus beež vahumütsike tekkis selline neljandik klaasist. Vajub õige veidi kiirustades.
IBU: 25

Aroom: aroom on mahe, kergelt kohvine kergelt röstine.

Maitse: Lonksates tunnen, et konsistents on isegi pisut paksem kui ma arvasin. Maitse on sellise toreda lahti rullumisega nagu punane vaip. Sõõmu alguses tundub suhteliselt tagasihoidlik ja veidi mõrkjas. Aga nagu ta ära lonksad ja suu ka õhku peale saab siis viskab üles kõigepealt midagi magusat mis on oma spetsiifika järgi ilmselgelt laktoos, ning siis sajab veel mingit kakao spetsiifikat. Kuid see sähvatus on korra ja siis kaob , nagu poleks olnudki. Ma võtan enda punase vaiba kujundi tagasi. Pigem on see maitse oma esinemislaadilt ilutulestiku rakett. Kõigepealt läheb peaaegu jälgimatult üles, siis käib korra kõva sähvatus ja paku ja mõne hetke päras on taas pimedus. Aga see sähvatuse hetk on väga võluv. Meeldiv ja omapärane, aga sähvatus võiks pikem olla.

Kokkuvõte: Üldiselt oma olemuselt on ta Milk Stout küll. Selline mahedama poolne, aga maitses selgelt tuntava laktoosiga. Kunagi mu lemmik Milk Stout oli Brewdogi - Jet Black Heart, kahjuks pole seda õlut enam Eestis kohanud. Sellel õlle on ka selle JBH-ga üühiseid jooni, aga maitse võik pikemalt mängima jääda. Muus osa väga tore.

Hinne: 5-

Huvitav fakt: Proovitud partii: 025
Koduleht on neil küll olemas, aga see on kahjuks absoluutselt ebainformatiivne.
No muidugi need absurdsed tekstid purkidel on toredad.
Purgil tekst:
"Vaadimees sattus kord suurde linna
Peen värk - mis seal salata"

Tootja infot: https://vaadimees.ee/

Thursday, September 12, 2024

Tanker - Forbidden Desire

Nimi: Tanker - Forbidden Desire
Päritolu: Eesti (Jüri)
Taara: plekk 0,44L
Alkohol: 4,0%
Algvirde tihedus: pole antud
Tüüp: Berliner Weisse with Prickly Pear & Blood Orange 
Hind: 2.49€ + pant
Eelhäälestus: Berliner Weisse on stiil, mis on pigem selline hapukas nisuõlu, mille puhul võib ka väga meeldivaid eksemplare leida, kuid üldiselt ei kuulu see õlle stiil mu lemmikute hulka. Veri apelsinid võiks talle ju põneva maitseserva anda. Eeldan keskpärast, aga ootan üllatust. 
Värvus: Kuldne (väike pettumus, ootasin punakamat.)
Vaht: Vahtu läks ilusalt seda sai ca. veerand klaasi. Vajumises on tunda kerget kiirustamist.
IBU: 4

Aroom: Aroom on pigem pärmine ja kerge meloni tundega. Tsitruseid pole üldse.

Maitse: Maitse hakkab kohe sellise hüpleva hapukusega. Mis juba keelepeal tundub jõuliselt happeline. Tundub selline kiire lonksamise jook, sest suus hoides tundub see hapukus happeline ja veidi isegi valus. Ehk siis tegemist on väga jõuliselt hapu õllega. Ning nagu tavaks, et kui õlu on väga hapu, siis muude maitsete jaoks ruumi ei jää, sest suus tuimestatakse ära. Ehk siis maitse jaguneb kaheks tulihapu sõõmu osa ja tugevalt hapu järelmaitse. Kokkuvõtvalt HAPU!

Kokkuvõte: Kindlasti selle hapu saamine on huvitav protsess ja tulemus on äge, aga kõik see jut kasutatud komponentist purgil on lihtsalt tootmisinformatiivne. Maitsest ei tasu midagi peale hapu otsida. Huvitav kui vanasti kasutati hapukurgi ja hapukapsa vedelikku pohmaka raviks, et kas see hapu õlu aitaks ka pohmaka vastu kuidagi tõhusamalt? Ehk siis hapu sõbrad võivad leida hapu elamuse, aga maitse huvilised midagi peale hapu ei leia. Huvitav, aga hapu.

Hinne 3+

Huvitav fakt: Koduleht kirjutab kergest hapukusest, ma soovitaksin antud juhul vähem tagasihoidlik olla. 
Kui lugesin purgilt veriapelsin, siis eeldasin vähemalt roosakat jooki, aga seda tooni värvis pole.
Proovitud partii: 01 6792. 

Thursday, September 5, 2024

Koch - Kipper

Nimi: Koch - Kipper
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Plekk 0,44L
Alkohol: 6,2%
Algvirde tihedus: 15P
Tüüp: IPA 
Hind: 1,89€ + pant
Eelhäälestus: Viimati proovisin Koch pruulikojalt Enigma nimelist IPA-t ja see oli täitsa meeldiv jook. Jääb üle eeldada, et ka tavaline IPA on õnnestunud. Ootan mõnusat IPA-t. 
Värvus: Tumedam kuldne
EBC: 14
Vaht: Kena veerand klaasine vahumütsike tekkis ja osa sellest püsib väga ilusti. 
IBU: 45

Aroom: Aroom on mõnusalt humalane. Veidi tsitrust ja veidi minit magusat puuvilja, ütleksin, et virsikut..

Maitse: Esimesel sõõmul tunnen kuidas maitse algab juba sõõmu ajal kerget mõrkjust peale tõstma. Ning sõõmu järel hakkab see mõrkjus ennast aina peale keerama, ning mõrkjuse kasv jätkub ka järelmaitses. Väga meeldivalt mõrkjas õlleke. Mingeid muid vigureid ma maitses väga ei tähendagi, pole mingit olulist mahlasust ega midagi. Üks selge otse ja omadega IPA. Meeldiv mõnusalt mõrkja IPA.

Kokkuvõte: Polegi mõnda aega sellist õllekest kohanud, mis on suht sirgjooneline, küllaltki mõrkjas ja selle kõige juures hea. Tabab stiili laitmatult, vähemasti minu arust. Oma lihtsameelsuses arvaks, et sellise õlle võiks prooviks võtta isegi tavaliste laager õlledega harjunud õllesõber. Sest tal ei ole mingeid lisavigureid. On vaid selge mõrkjas humala maitse. Lihtne ja lööv. Võib arvata, et kohtun selle õllega veel.

Hinne: 5

Huvitav fakt: Sõna Kipper tähendab eesti keeles väikelaeva juhti. Ühte sellist võime ka purgil näha. Nimi on väga sobilik IPA õllele, sest IPA sai alguse sellest, et õllele lisati rohkem humalaid, et ta pika merereisi ära kannataks ja värske püsiks.  
Partii number on 24_06. 
Purgile kleebitav etikett on 0,33L purgi formaadis.
Kahjuks pole Koch pruulikoja kodulehte enam aastaid uuendatud, sama kehtib ka nende FB lehe puhul. Samas võib tõdeda, et õlled on paremaks läinud.

Tootja infot: Koduleht antud õlut ei tunne.

Wednesday, September 4, 2024

Sori Brewing - Shadow Game V

Nimi: Sori Brewing - Shadow Game V
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 13,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Imperial Stout / Barrel Aged
Hind: 3€ (Laomüük)
Eelhäälestus: See on mul Shadow Game seeria õlledest teine proov, eelmine oli Shadow Game IV. Tal on antud nime all lisa infoks, "Almond & Holmen Coffee Aged in Heaven Hill Bourbon barrel" no siin peaks taas olema ainult üks küsimus. Kui palju ma selle nautimise ajal mõmisen? Ehk siis ootan vägevat õlleelamust.
Värvus: Must 
EBC: ?
Vaht: See õlu nüüd küll vahtu ei tahtnud minna. No mis siis ikka. 
IBU: ?

Aroom: Üle klaasiserva voogab sellist mõnusat paksu Imperial Stouti aroomi. Mandleid, kohvi ja vaniljet. Paneb suu valmis haaramiseks.  

Maitse: Ohoo, maitse jookseb peale üpris terava ja kergelt hapuka ja alkoholise tundega, mille teiselainena jookseb peale müürina liikuv magusus koos koorma täie mandlitega. Jooks nagu vedelat marsipani, mida on segatud kohviga ja lisatud ka mõned piisad viskit. Ma julgen väita, et selles õlles on see burbooni vaat vajutanud oma selge pitseri. Lihtsalt oivaline magustoit, juues on pidevalt silmad suletud. Ma kujutan ette, et nii mõnedki võivad ütelda selle õlle kohta, et ta on liiga magus vms. Ma tõesti tunnistan, et ta on magus, aga nende maitsete kompotti sobib see raju magusus ideaalselt. Tegemist on ikkagi vedela maitsestatud martsipaniga. Meenub see ilus aeg kui Kalevi kommipoodides hakati müüma nn. kaalu martsipani. Ehk siis robustset pätsi, mis pole kujukeseks voolitud. neid olen ikka palju ära söönud. Imperial Stout, mis on vedel martsipan. Kuninglik magustoit. 

Kokkuvõte: Shadow Game :2 mina :2. Ehk siis mõlemad proovitud SG õlled on olnud täielikud sooritused ja mina sain punktid selle eest, et ma sain neid juues naudingu. Ma siin hakkasin vahepeal kartma, et ma olen liiga pirtsakaks läinud, et õlled ei tekita minus, ena seda Wow efekti. Aga asi polnud siiski minus. See on rajult magu õlu, aga ka väga mandline, mis teeb temast sisuliselt vedela martsipani. Mõnede või isegi paljude jaoks võib ta olla liiga magus, aga ma eeldan, et martsipanist lugupidavad inimesed oskavad ka seda õlut nautida. Alkoholi tundmuski on siin selgelt olemas, aga ka see sobib siia. Oivaline maiuspala.  
 
Hinne: 5+ 

Huvitav fakt: Proovitud partii: 485E.
Antud õlu on varjus olnud aastakese Heaven Hill burbooni vaadis.
Kasutatud on ka Põhja-Itaaliast pärit Holmen röstikoja Habit espresso kohviube.
Loodan, et mul on kastis veel mõni Shadow Game versioon. 
Nende koduleht ei räägi kahjuks õlledest midagi. Ka e-poodi neil hetkel ei ole.

Tootja infot: Koduleht õllede kohta infot ei evi.

Tuesday, September 3, 2024

Põhjala - Plum porter

Nimi: Põhjala - Plum porter
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 9,5%
Algvirde tihedus: 25,6°
Tüüp: Imperial Porter
Hind: Sõber tõi sünnipäevaks. Aitäh, Martti!
Eelhäälestus: Põhjala tumedad Imperial õlled on ju kvaliteedi märk omaette. No ja mingi mõnus ploomine porter võiks ju maitsev olla. Ootan magustoitu.
Värvus: Must.
Vaht: Ilus pruunikas vahumütsike tekkis, aga vajus veidi kiirustades.
IBU: 35

Aroom: Aroomis on täitsa ploomid olemas, küll aga mitte küpsel kujul vaid pigem kuivatatult. Lisaks on seal veel siirupit ja veidi šokolaadi. Üllatuslikult on aroom mõnevõrra tagasihoidlik. (Või on mul hoopis nohu algamas.)

Maitse: Maitse on küllaltki mahe sametine. Algab selliste särtsakamate kohvi nootidega ja seejärel vajub mahemagusaks ja ploomiseks. Kõik maitsed tunduvad küllaltki heas tasakaalus olema miski ei soleeri. Pean tunnistama, et ootasin magusamat ja rohkem võimendatud maitsega jooki, aga tema kaldub pigem sinna konservatiivsuse ja tagasihoidlikuse poole. Ega ta korralik on sellegipoolest, lihtsalt ei üllata. Korralik kergelt ploomine Imperial Porter. 

Kokkuvõte: Nagu ülal kirjutasin ei evinud see õlleke üllatusmomenti. Ma ikka ootasin, et ploompuu on juurtega maast välja kistud ja sellega virutatakse mulle vastu pead. Tegelikult ilmus valgetes kinnastes kelner ja küsis, et kas härrad soovivad oma joogi sisse ka kuivatatud ploome. Mulle see viisakus kõik sobib ja poomid on ka toredad, lihtsalt, mind sellega enam ei üllata. Aga proovida tasub teda kindlasti.

Hinne: 5-

Huvitav fakt: Toote kirjelduses lubatakse tohutut kogust küpseid ploome. Mina sain pigem kotikese kuivatatud ploomidega.
Proovitud partii No: 636.


Monday, September 2, 2024

Lehe - Rye SK

Nimi: Lehe - Rye SK
Päritolu: Eesti (Keila)
Taara: klaas 0,33L 
Alkohol: 10,0%
Algvirde tihedus: 24P
Tüüp: Rye wine
Hind: 4,99€ + pant
Eelhäälestus: Lehe on minu jaoks küllaltki läbitöötatud tootja ja neil on viimasel ajal pigem head ja väga head õlled olnud. Ning rukkivein mulle täitsa meeldivad. Ootan mõnusat suutäit rukist. 
Värvus: Mustjaspruun. Valades tundus ta üllatavalt läbipaistmatu.
EBC: ?
Vaht: Läks vahtu väga ilusti ja kahe sõrme jagu vahtu püsib suurepäraselt.
IBU: ?

Aroom: Valamise ajal kargas ninna tugevalt alkoholi. Üle klaasiserva see alkohol sedasi ei karju, siin on juba hapukas rukkis ja suhkrusiirup. Siiski kui klaasi veidi eemalt nuhutada keerleb seal alkohol ümber. Ilmselt klaasist otse lööb kohe uimaseks.

Maitse: Küllaltki paksu konsistentsiga. Üllatavalt meenutab oma raskuses pigem mingit Imperial Stouti kui rukkiveini. Sest keha on tal ikka massiivne. Ka maitse kaldub üllatuslikult kohviseks. Korra tekkis tune, et pea üle nuusutama, kas ma päriselt tundsin enne aroomis rukist. Oma raskuse ja tummisusega ei meenuta ta mulle küll varasemaid proovitud rukkiveine. Maitses pole ka rukki hapukat spetsiifikat tunda. Tekib vägisi kahtlus, et pruulikojas on etiketid sassi läinud ja Impstout on saanud rukkiveini sildid peale. Selline huvitav olukord, et Stoutina täitsa mõnus, aga Ryewine-na inkognito.  Maitsev, aga küsimusi tekitav õlu.

Kokkuvõte: Väga vastuoluline õlu. Kahtlused algasid väljavalimishetkest, sest läbipaistvus oli väike. Aroom nagu kinnitas, et tegu on rukkiveiniga, millel on ka paksu siirupit hulgas, aga matise ajas täielikku segadusse. Ehk siis kui ma peaks stiilitabamist hindama, siis see on mööda. Samas ta töötab stoutina hästi. Huvitav, kas ongi tegemist rukkiveiniga stouti nahas? Põnev jook on see igatahes ja meeldiv juua, aga ma lihtsalt ei leia seda rukist maitsest üles. Jään siis selle juurde, et teda on ikkagi mõnus juua. Ilmselt tuleb veel mõned osta ja seisma panna, sest parim enne saabub nelja aasta pärast. 

Hinne: 5-

Huvitav fakt: No päriselt ma oleks pime testis ta hoopis teise stiili alla liigitanud. 
Pudelil on ütelnud, et rukis on eestlase kaaslaseks olnud rohkem kui 1000 aastat.
Lõpuks on tehtud ka keeltevaheline (fusion) kalambuur, mis (vist) seletab nime lahti, : 
"See You on the Rye field... Rye SK!" ("Rukkiväljal näeme Rye-SK" toim.)
Proovitud partii: 762

Sunday, September 1, 2024

Pühaste - Peoleo

Nimi: Pühaste - Peoleo
Päritolu: Eesti (Tartu)
Taara: Plekk 0,33L
Alkohol: 6,0%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: DDH IPA
Hind: 2,99€ + pant
Eelhäälestus: Pühaste on ammu ennast minu jaoks ära tõestanud. Nüüd lihtsalt kuulan hooti maad, mis toredaid virureid nad jälle teinud on. Peoleo on ju ilus lind, purgi kujunduselt me ta ka leiame, ilusti sünnipäeva tuutumüts peas. DDH IPA-d on ka head. Jääb siis vaid elamust oodata.
Värvus: Helekollane, nagu ananassi mahl. (hägune)
Vaht: Vahtu tekkis umbes kolmandik klaasi ja vajub kerge kiirustamisega.
IBU: ?

Aroom: Üle klaasi serva kargab jõuliselt tsitruseline humal. No täitsa meeldiv kahekäepeotäis humalat. 

Maitse: Ka maitse on mõnus humalamull. Algab selliselt pigem mahlaselt ja tsitruseliselt ja keskmaitses hakkab mõrkjuse poole vajuma. Kusjuures see algne mahlane osa on isegi mõnevõrra magusale kalduv, aga lõpus see mõrkjus astub magusa tunde laiaks, nagu kirsa paberossi. Ääretult mõnusalt värske olemisega õlu. Ütleksin, et ideaalne suveõlu humalasema õlle sõpradele. Mõnusalt humalane, mahlane ja piisavalt mõrkjas, meeldiv DDH IPA. 

Kokkuvõte: Minu silmades lajatati siin stiilile naelapea pihta. Kui ma hästivarustatud õllebaaris(Kohas näiteks) küsin DDH IPA-t, siis on mul alati lootus, et ehk tuleb midagi sellist. Humalaga ei ole koonerdatud ja seda on kohe meeldiv juua. Kindlasti lisan oma tuleviku ostuvalikute hulka. Soovitan palavalt proovida. Vananaistesuvi on ju veel ees, küll tuleb, neid päevi, millal sellist värskendust nautida. 

Hinne: 5+

Huvitav fakt: Kasutatud on Strata humalaid.
Asjasse peaaegu mitte puutuv fakt: Peoleo ladinakeelne nimi on Oriolus oriolus. 
Proovitud partii: 652.

Tootja infot: https://puhastebeer.com/tooted/hooajalised/peoleo