Monday, September 2, 2024

Lehe - Rye SK

Nimi: Lehe - Rye SK
Päritolu: Eesti (Keila)
Taara: klaas 0,33L 
Alkohol: 10,0%
Algvirde tihedus: 24P
Tüüp: Rye wine
Hind: 4,99€ + pant
Eelhäälestus: Lehe on minu jaoks küllaltki läbitöötatud tootja ja neil on viimasel ajal pigem head ja väga head õlled olnud. Ning rukkivein mulle täitsa meeldivad. Ootan mõnusat suutäit rukist. 
Värvus: Mustjaspruun. Valades tundus ta üllatavalt läbipaistmatu.
EBC: ?
Vaht: Läks vahtu väga ilusti ja kahe sõrme jagu vahtu püsib suurepäraselt.
IBU: ?

Aroom: Valamise ajal kargas ninna tugevalt alkoholi. Üle klaasiserva see alkohol sedasi ei karju, siin on juba hapukas rukkis ja suhkrusiirup. Siiski kui klaasi veidi eemalt nuhutada keerleb seal alkohol ümber. Ilmselt klaasist otse lööb kohe uimaseks.

Maitse: Küllaltki paksu konsistentsiga. Üllatavalt meenutab oma raskuses pigem mingit Imperial Stouti kui rukkiveini. Sest keha on tal ikka massiivne. Ka maitse kaldub üllatuslikult kohviseks. Korra tekkis tune, et pea üle nuusutama, kas ma päriselt tundsin enne aroomis rukist. Oma raskuse ja tummisusega ei meenuta ta mulle küll varasemaid proovitud rukkiveine. Maitses pole ka rukki hapukat spetsiifikat tunda. Tekib vägisi kahtlus, et pruulikojas on etiketid sassi läinud ja Impstout on saanud rukkiveini sildid peale. Selline huvitav olukord, et Stoutina täitsa mõnus, aga Ryewine-na inkognito.  Maitsev, aga küsimusi tekitav õlu.

Kokkuvõte: Väga vastuoluline õlu. Kahtlused algasid väljavalimishetkest, sest läbipaistvus oli väike. Aroom nagu kinnitas, et tegu on rukkiveiniga, millel on ka paksu siirupit hulgas, aga matise ajas täielikku segadusse. Ehk siis kui ma peaks stiilitabamist hindama, siis see on mööda. Samas ta töötab stoutina hästi. Huvitav, kas ongi tegemist rukkiveiniga stouti nahas? Põnev jook on see igatahes ja meeldiv juua, aga ma lihtsalt ei leia seda rukist maitsest üles. Jään siis selle juurde, et teda on ikkagi mõnus juua. Ilmselt tuleb veel mõned osta ja seisma panna, sest parim enne saabub nelja aasta pärast. 

Hinne: 5-

Huvitav fakt: No päriselt ma oleks pime testis ta hoopis teise stiili alla liigitanud. 
Pudelil on ütelnud, et rukis on eestlase kaaslaseks olnud rohkem kui 1000 aastat.
Lõpuks on tehtud ka keeltevaheline (fusion) kalambuur, mis (vist) seletab nime lahti, : 
"See You on the Rye field... Rye SK!" ("Rukkiväljal näeme Rye-SK" toim.)
Proovitud partii: 762

No comments:

Post a Comment