Tuesday, July 16, 2024

Koch - Enigma

Nimi: Koch - Single Hops Enigma IPA
Päritolu: Eesti (Tallinn)
Taara: Plekk 0,44L
Alkohol: 4,8%
Algvirde tihedus: 12,8P
Tüüp: IPA / UT: IPA - American
Hind: 1,89€ + pant
Eelhäälestus: Kuna viimasel ajal olen saanud Kochi õllede kvaliteedis ainult rõõmsalt üllatuda, siis loodan, et ka sel korral läheb nii. Tundub, et lubatakse ühe humala IPA-t. No IPA on üldiselt meeldiv õllestiil, eriti kui ta on hästi tehtud ja humalane. Loodan meeldivat suutäit. 
Värvus: Merevaik
EBC: 14
Vaht: Tekkis selline kerge kahe sõrme paksune vahumütsike. Vajub veidi kiirustades.
IBU: 60

Aroom: Aroom on võimsalt humalane, veidi tsitruseid ja veidi oleks nagu kadakat. Selline magushapukas.

Maitse: Sõõmu alguses tundub ta olema veidi vesine, aga see tunne kaob kohe, sest mängima hakkab humal. See humal on selline mõnusalt mõrkjas ja väga selgepiiriline.  Huvitav mõne ajapärast tuleb maitsesse jälle selline õhem koht sisse. Osaliselt võib siin rolli mängida ka madal alkoholi sisaldus, mis ei lase ka maitsel väga täidlaseks minna. Ning kergelt tekitab ilmselt üheplaanilisust ka ühe humala kasutamine. Mõrkjust on tublisti, aga see antud IBU 60 küll nagu maitses päriselt välja ei tule. Aga põhiliselt ma hädaldan siin enda ettekujutuse pinnalt, õlu on tegelikult aus ja maitsev. Mõnusalt humalane ja üpriski klaari maitsega IPA.

Kokkuvõte: Tuleb tunnistada, et otseseid vigu ma sellel õllel ei tuvastanud, pigem hoopis häid külgi. Üks igati viisaks IPA, kuigi hooti tundub, et maitse võiks laiem olla, siis tuleb tunnustada, ka suhteliselt madalat alkoholi sisaldust. Ning oma mõnusa humala maitsega kujutab ta endast väga head värskendavad janu kustutajat. Õlu mis kindlasti väärib proovimist. Ise ilmselt hangin ka endale veel mõned eksemplarid kappi ootele. Meeldiv veidi kergusele kalduv, ent igati mõnusalt joodav IPA.

Hinne: 5-

Huvitav fakt: Enigma on teadupoolest sõnumite šifreerimise/dešifreerimise aparaat, mida kasutati sõjas ja mille esimene versioon patenteeriti aastal 1918.  II maailma sõjas õnnestus liitlastel kätte saada üks selline masin allveelaevalt U-505. Sellele viitab ka ilmselt purgikujundusel olev allveelaev. Ainus kurioosum on, et purgi kujundusel olev allveelaev seilab Eesti lipu all. Lisaks on õlle tüüp ja nimi kujundusel ümarate kirjutusmasina klahvide kujul, mille sarnased olid ka Enigma masinal.
Partii number on 24_10. 
Purgile kleebitav etikett on 0,33L purgi formaadis.
Kahjuks pole Koch pruulikoja kodulehte enam aastaid uuendatud, sama kehtib ka nende FB lehe puhul. Samas võib tõdeda, et õlled on paremaks läinud.

Tootja infot: Koduleht antud õlut ei tunne.

No comments:

Post a Comment