Friday, September 9, 2022

Dugges - 15! Stout

Nimi: Dugges - 15 Stout
Päritolu: Rootsi (Landvetter)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 15%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Imperial Stout
Hind: Naabrimees tõi sünnipäevaks. Aitäh!
Eelhäälestus: Korra mõtlesin, et ma pole Rootsist pärit Stoute varem joonud, aga siis meenus, et Omnipollo on ju ka sealt, no ja nemad mõistavad seda valmistamise kunsti küll. 15% litriga stout, ehk on siis magus ja rammus ka.  
Värvus: Must nagu öö
EBC: ?
Vaht: Üritasin meeleheitlikult teda vahtu ajada. Kallasin nii kõrgelt, et hakkas lauale pritsima, aga tema vahtu ei läinud. No ehk on siis selline paks jook.
IBU: ? 

Aroom: Mmm. Piparkoogid, rosinad, kaneel ja vanilje(suhkur), nemad soleerivad, aga see kompott mis seal on, on palju mitmekesisem. Kokkuvõtteks tundub, nagu oleks tegemist õunakoogiga täidetud pühadekringliga.  

Maitse: Ok mõistan, selline kissell ei saagi vahutada. Aga pühaissand, tegemist ongi järjekordse magustoiduga pudelis. Kui kuradi külluslik. Sisuliselt ongi tegemist selle pühadekringliga ja see on klasuuritud paksu veidi kõrbema läinud  karamellitud suhkruga. Hohohoivaline, alkohol maitses kuidagi ei esine, aga lonksates tunned, kuidas soe jutt kõrist alla läheb, ikkagi 15% alkoholi (samas võib olla siin ka ingveri käsi mängus). Võtad väikese sõõmu ja lihtsalt paned silmad kinni ja naudid. Muide maitsepallett on nii kirju, et klassikalised kohvi ja kakao väävad kuhugi kaugele tahaplaanile mängima. No ja kasutatud on ju 15 erinevad maitseandjat. Lihtsalt oivaline, seda on raske kirjeldada, aga ilus juua. Super.  

Kokkuvõte: No ilmselgelt on tegemist pruulikoja 15. sünnipäevaks tehtud õllega. See number figureerib siin mitmeti. Esiteks nimi, teiseks alkoholi sisaldus ja kolmandaks 15 erinevat maitseainet. Hulluslikult külluslik. Loetleme siis sära. Kasutatud on vanillit, kaneeli, kakaod, tonka ube, lagritsat, soola, ingverit, kardemoni, muscovado suhkrut, kookospähklit, kohvi, mooniseemneid, muskaatpähklit, nelki ja tähtaniisi! Erinevatel ajahetkedel tunnen tajuvat erinevaid neist. Ma arvan, et see on suurepärane arstirohi kõigi külmetushaiguste puhul. Soovitan palavalt! Selliste õlledepuhul mõistad, miks inimesed kipuvad alkoholi liigtarbima. Sest see on maitsev!

Hinne: 5+

Huvitav fakt: Õlu on villitud 2020 aastal ja need naljahambad on talle ainult 2 aastat BB-d andnud. Ma usun et selline jõuline hõrgutis peab ilma väsimuse märke näitamata 5 aasta kindlalt vastu. 
Lihtsalt jumalik maitsemäng! 

Tootja infot: https://dugges.se/beers/15-stout/

No comments:

Post a Comment