Thursday, October 10, 2024

Old Monk (Kodune käsitööõlu pruulmeister: Hardi Anton)

Nimi: Old Monk (Kodune käsitööõlu pruulmeister: Hardi Anton)
Päritolu: Eesti (Tartu)
Taara: Klaas 0,33L
Alkohol: 9,3%
Algvirde tihedus: Pole antud.
Tüüp: Belgian Strong Dark ALE
Hind: Pruulmeister saatis. Aitäh!
Eelhäälestus: Veel üks juba tuttava meistri põnev kätetöö. Eesti kloostriõlu kui soovite. Igatahes on valmistamisel suund Belgia poole olnud. Kohe selgub, kas reis on ka sihtkohani jõudnud. Aga idee on juba põnev. Ootan mõnusat belgiapärast ALE-i. 
Värvus: Pruunikasmust
EBC: 33
Vaht: Kerge kahesõrme paksune mütsike tekkis, aga lagunes väga kiiresti.
IBU: 35

Aroom:  Aroomis viskab sellist magusat puuviljasust küll ja belgialikku pärmi virvendust. Mingi nüanss aroomis on selline teravam ja magushapukam, täpselt ei oska hetkel ütelda, mida see mulle meenutab, nagu mingit mustsõstra batooni. Ka kerge alkoholi vine on aroomis tunda. Aga keele teeb see aroom uudishimulikuks küll. 

Maitse: Konsistents väga paks ei tundu. Maitsena on ka see teravam nüanss tunda. See on nagu mustsõstrad, rosinad ja sulatatud iiriskommid. Puuviljasuse ja pärmi poolest on siin ainult väikeses kirjas viide klassikalisele belgiapärasele ALE-ile. Pigem oleks tegemist nagu mingi fusion õllega, kus on nagu Belgia ALE ja mingi selline kergem, aga maitseküllasem Pastry Stout. Huvitav on ta ilma kahtlusteta. Muide mingi asi meenutab selles maitses ka rukki sellist kergelt hapukat tunnet. Kui aroomis oli kerge alkoholi joon sees, siis maitses ta küll ennast esile ei upita. Magus, puuviljane ja kergelt hapukas Belgia viitega õlu. 

Kokkuvõte: Kahtlemata põnev katsetus, jah just põnev, mitte "huvitav", mida kiputakse ütlema asjade kohta, mis teile väga ei istu, aga ei taha nagu kokka solvata ka. Ühest küljest naudid iga sõõmu, aga teisest küljest, mõtled pidevalt, mis asi see on ja kuidas seda kirjeldada. Selline harjumuspärane keskelt läbi Belgia ALE ta kindlasti ei ole. See puuvilja ja pärmi kombo on kuskil kaugel tagatoas väga vaikselt  mängiva transistorraadio moodi tunda. Aga need Strong Dark ALE-d ongi reeglina viguriga. Igatahes väga omapärane ja maitsev õlleke.  

Hinne: 5

Huvitav fakt: Kiidan etiketil oleva info mitmekülgsuse eest. IBU ja EBC on mõlemad kirjas. 
Villitud 23.06.2024.
Väidetavalt oli eeskujuks võetud üks Trappist õlu, aga kuna ma seda modelli ei tunne, siis ei oska ka pildi detailitäpsust hinnata.
PS! Pruulmeister on kuskilt väga lahedad korgid leidnud. :)

Tootja infot: Kodulehte pole.

No comments:

Post a Comment