Friday, August 28, 2015

Hiiu Humalaõlu

Nimi: Hiiu Humalaõlu
Päritolu: Belgia (Gullegem) Turustaja: Hiiu käsitööõlu
Taara: Klaas 0,33l
Alkohol: 4,9%
Algvirde tihedus: Pole antud
Tüüp: Vist amber
Hind: 4€ (pant sisse arveastatud) Müüdi Kõpu tuletorni juures.
Eelhäälestus: Tüssukas, hiiu käsitööõlu, aga valmistatud Belgias.
Värvus: Punakaspruun peris tubli sademega.
Vaht: Vahu müts tekkis ilus ja hiljem hoiab ka ikka kerge vahu korra peal.
Maitse: Tõesti väga tugevalt mõrkjas humal (IBU 50). Selline kerge kõrvavaigu järelmaitse jääb suhu. Mõrumannidele ilmselt meeldib minujaoks tundub gramm liiga mõrkjas. Aga noh see eest on tal kindlalt iseloom olemas. Seega kui meeldivad tugevalt mõrkjad õlled, siis see on sulle.

Kokkuvõte: Selline mõru õlu, mitte just halb, aga mitte ka minu maitse. Ühesõnaga antud nimetust ilmselt rohkem ei osta. Hinne 4-.

Huvitav fakt: Tünga õlu ja kallis kui kurat.

Tootja infot: http://www.hiiuolu.ee/beer/hiiu-humalaolu/

2 comments:

  1. Tüngaõlu? Tsiteerin kodukalt: "Hiiu käsitööõlut pruulib oma retseptide järgi suviti Kõpu poolsaarel elav perekond. Parima kvaliteedi nimel on õlu sel suvel valmistatud Belgias väikeses Flandria pruulikojas, kuid seda müüakse eelkõige Hiiumaa kohvikutes ning retseptidki on välja töötatud spetsiaalselt nendele mõeldes." Ja veel: "Oma käsitööõlle pruulimiseks oleme saanud inspiratsiooni Hiiumaast, ent parima tulemuse nimel ammutanud eeskuju maailma õlleparemikust ning Belgia õllemeistrite pruulimistraditsioonidest."

    Pole ju mingi eriline tüng. Kuna soov on olnud teha belgialikke jooke, on mindud neid tegema küllap parema know-how ja tooraine huvides Belgiasse.

    Võib-olla ka põhjus see, et korraliku tehnikaga väikepruulikodasid Eestis veel palju pole, mahudki tihti viimasel piiril, mistõttu mustlaspruulikodadel pole teinekord oma õllede teoks võimalik jalga ukse vahele saada, mistõttu minnakse teenuse järele kuhugi mujale. Ühe Belgia (suurelt just mustlaste teenindamisele pühendunud) pruulikoja teenust kasutab ka üks teine Eesti väiketegija (Vaat).

    Vast tuleneb siit ka hind.

    Ise ütleks, et mõlemad Hiiu käsitööõlle Belgias sündinud joogid on väga kvaliteetsed, võib-olla just tänu sellele, et kasutati belglaste abi.

    Jõudu,
    JK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere!
      Noh tüngaõlu, kuna mina eeldasin ikkagi Hiiu käsitöö õllest seda, et ta on valmistatud hiiumaal. Samas võiks loota, et tõesti on spetsiaalselt tellitud Belgias pruulimine. Samas võib see olla ka lihtsalt müügi jutt ja tegemist on mingi suvalise Belgiast sisse ostetud õllega. Ehki ma väga loodan, et see nii ei ole.

      Kvaliteedile ei tee minagi etteheiteid.

      Tänan kommentaari eest!

      Jõudu tarvis.

      V

      Delete